Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Helpoin makaronilaatikko ikinä

Makaronilaatikko kuuluu varmasti aika olennaisena osana monen meistä lapsuuden ruokailumuistoihin. Omissani se on ainakin melko keskeisenä. Ja miksei olisi, koska sehän on niin hyvää!

Mielestäni makaronilaatikko on edelleen niin hyvää. Ja mikä parasta, kun teen sen lihattomana versiona tummasta soijarouheesta, se valmistuu ihanan nopeasti. Tai no, uunissahan se muhii suunnilleen tunnin, mutta valmisteluaika on huikean lyhyt ja tiskiä tulee raaka-aineiden määrään nähden vähän.

Miten se on mahdollista? Siten, että en liota soijarouhetta, enkä esikeitä makaroneja. Kokeilin soijamakaronilaatikon valmistusta ilman makaronien keittämistä ensimmäistä kertaa tällä viikolla. Olin ajatellut tehdä tästä arkiruokien kuninkaan kasvisversiosta juttua muutenkin, ja sitten bongasin jutun lihamakaronilaatikosta, jossa ei keitetty makaroneja Vatsasekaisin Kilinkolin -blogissa. Inspiroiduin kokeilemaan – ja sehän toimi.

Soijamakaronilaatikkoa syödään meillä usein, se kun uppoaa lihan ystäviinkin aivan täysin. Erityisen ihana keksintö se on silloin (nyt), kun olemme pahan flunssakierteen riepotuksessa.

Piilotan makaronilaatikkooni aina jotakin terveellistä, kuten porkkanaraastetta.  Sanoisin, että purjo- ja valkosipulisilppu ovat myös ihan must. Ihan vaan pikkuisen paremman maun vuoksi. Niin ja ketsuppia pitää myös olla, tietty.

Siitä vaan lisäämään tätä kasvisruokaa ruokalistalle!

Soijamakaronilaatikko

4 rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
150 g tummaa soijarouhetta
1,5 dl vettä
3 rkl soijaa
400 g (täysjyvä)makaronia
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl purjoa silputtuna
6 aurinkokuivattua tomaattia

2-3 porkkanaa
3 tl oreganoa tai kuivattua timjamia
1 tl suolaa
pippuria myllystä
2 munaa
noin 1,3 l kevytmaitoa
3 dl juustoraastetta (esim Cheddar)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä paistinpannulla ja kuullota sipuli siinä (noin 5 min). Lisää soijarouhe pannulle ja kääntele hetki. Lisää soija ja vesi ja kääntele vielä pari minuuttia, kunnes vesitilkka on imeytynyt soijarouheeseen mahdollisimman tasaisesti.

Silppua valkosipuli ja purjo. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

Öljyä vuoka. Kaada siihen makaronit, soijarouhe, valkosipuli- ja purjosilppu ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita. Lisää  ripotellen porkkanaraaste siten, että se ei jää mihinkään isoiksi kasoiksi. Lisää yrtit, suola ja pippuri ja sekoita taas.

Valmista munamaito. Riko munien rakenne kulhossa ja lisää maito. Sekoita. Kaada makaronilaatikon päälle siten, että makaronit peittyvät täysin. Muutoin ne jäävät rapeiksi (mikä on ok, jos sellaisista pitää, kuten minä).

Raasta juusto ja ripottele makaronilaatikon päälle. Peitä vuoka kannella tai foliolla.

Paista ensimmäiset 30 minuuttia kannen / folion alla. Poista kansi ja paista toiset 30 minuuttia, tai kunnes pinta saa kauniin paistuneen värin, joka on mieleesi. Pinnalle voit ripotella hieman purjon palasia ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

 

6 vastausta artikkeliin “Helpoin makaronilaatikko ikinä”

  1. Susanna Forsman

    Tosi hyvää testasin tänään, tein tosin kauramaitoon, ja toimi hyvin sillainkin. Kiitos taas!


  2. EevaE

    kiva resepti, kokeilen! Porkkana puuttuu muuten aineslistalta.


  3. miinaketo

    Kiitos kommentista, nyt on porkkanakin päivitetty!


  4. Hanna

    Ihanaa, ihanaa!! Siis ihanaa, kun löysin blogisi!!!
    T. 3:n tytön kasvissyöjä-äiti


  5. Miina

    Hanna, kiitos palautteesta, olipa ihanaa kuulla! 🙂


Kommentoi