Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Eksoottisen koukuttavaa parsakaalia

Myönnetään, olen ollut Jamie Oliver -fani jo aivan alusta asti. Kun hänen ensimmäiset ohjelmansa tulivat telkkarista, olin aina valmiudessa sohvalla asennossa ”rento, mutta jännittynyt”. Hänen kokkailunsa olivat niin simppeleitä, mutta niin täynnä ihan uudenlaista jujua.

Olen myös parsakaali-fani ja odottelen kesän kotimaisia parsakaaleja jo malttamattomana. Joidenkin mielestä se on tylsä vihannes. Jos lukeudut tähän ihmisryhmään, mutta pidät sellaisista mauista kuin soija, valkosipuli, inkivääri, seesaminsiemen ja lime, parsakaalista tulee pian uusi paras ystäväsi.

Noissa listatuissa mauissa se oikeastaan olikin, tämä niin ihmeellinen parsakaaliohje. Parsakaalit kannattaa höyryttää siten, että ne säilyvät napakoina. Yllä mainituista aineksista kootaan taianomaisen hyvä kastike, joka lorotellaan parsakaalin päälle. Niin ja seesaminsiemenet paahdetaan ja valkosipulista tehdään rapeita ”sipsejä”, jotka lopuksi ripotellaan annoksen päälle.

Tämä toimii sellaisenaan, sekä myös riisin kanssa. Tällöin kastiketta kannattaa tosin tehdä hieman enemmän, jotta siitä riittää myös riisin mausteeksi.

Wow. Niin helppoa, nopeaa ja todellakin koukuttavan hyvää. Onneksi meillä on parsakaalia ja muutkin ainekset hollilla, saattaa olla että lähden tekemään pientä iltapalaa… Voi Jamie, minkä teit!


Höyrytettyä parsakaalia soija- ja inkiväärikastikkeessa

1 iso parsakaali
2-3 rkl seesaminsiemeniä
oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä kuorittuna ja siivutettuna
3 rkl soijakastiketta
0.5 tl seesamiöljyä (itse käytin 1 rkl)
1-2 limen mehu
peukalon kokoinen pala inkivääriä kuorittuna

Leikkaa parsakaalin varren kuiva pää, sitten irrota kukinnot läheltä niiden varren päätä. Halkaise ne kahteen tai kolmeen osaan. Kuori myös parsakaalin varsi ja pilko se ohuiksi suikaleiksi. Höyrytä tai keitä parsakaalit siten, että ne säilyvät napakoina.

Paahda seesaminsiement paistinpannulla. Sekoittele niitä jatkuvasti puulastalla, jotta ne eivät pala. Kun ne ovat kullanvärisiä, siirrä ne pois pannulta sopivaan astiaan.

Lisää pannulle 3 ruokalusikallista oliiviöljyä, anna sen lämmetä ja lisää valkosipulisiivut. Paista öljyssä (helppo tapa tehdä tämä on paistaa ne pannun reunalla, jotta ne lähes uppopaistuvat rapeiksi), kunnes valkosipulisiivut ovat kullanruskeita ja rapeita. Kaada öljy talteen siivilällä ja aseta rapeat valkosipulipalat sivuun.

Voit käyttää kastikkeen valmistamiseen samaa paistinpannua. Anna sen jäähtyä hieman. Kaada noin kaksi ruokalusikallista valkosipulin maustamaa oliiviöljyä pannulle. Lisää soija ja seesamiöljy ja sekoita. Lisää limemehu. Raasta inkivääripala hienolla terällä ja purista kaikki raasteesta irtoava mehu pannulle. Nyt voit maistaa kastiketta, sen pitäisi maistua pähkinäiseltä, suolaiselta ja happamalta yhtäaikaa. Lisää kastikeaineksia tarvittaessa makusi mukaan.

Kumoa höyrytetyt parsakaalit kulhoon ja kaada niiden päälle kastike. Sekoita huolellisesti. Ripottele lopuksi vielä päälle valkosipulisipsit ja seesaminsiemenet. Tarjoa heti!

Tulosta resepti

7 vastausta artikkeliin “Eksoottisen koukuttavaa parsakaalia”

  1. Ulla

    Tämä menee meidän ruokalistalle. Kuulostaa taivaallisen hyvältä!


  2. Miina

    Suosittelen, sitä se juuri on. Nyt tarvitaan vain kesä ja kotimaiset parsakaalit.


  3. Sanna

    Tuota Miinan herkkua maistelemaan päässeenä täytyy todeta, että tällä ohjeella yksinkertaisesta raaka-aineesta tuli todella herkullinen lisäke. Varsinkin savustetun lohen kanssa yhdistelmä oli loistava. Kiitokset Miina siis viimeisestä!


  4. Susanna

    Oli tosi herkullista, testasin tänään, NAM!


  5. Miina

    Kiitokset Sanna ja Susanna kommenteista, ja kiva kuulla että tämä maistui noin hyvin!


  6. Tuula

    Tämähän on pakko testata, kun meillä asuu parsakaalin rakastaja (tyttäreni 15v) joka söisi parsakaalia joka aterialla 🙂 Nyt on sitten yksi resepti lisää jotta saadaan neitikin onnelliseksi 😀 Kiitos!


  7. Tiina

    Oi, tästä tuli ihanaa! Kiitos ohjeesta. 🙂


Kommentoi