Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Arabialaisia makuja osa II

Tarjoilin arabialaishenkisen, kevyen lounaan eräänä sunnuntaina muutama viikko sitten.

Lounaslistaan kuuluivat tuolloin tabouleh-salaatti ja tahinitahna, joiden ohjeet löytyvät arabialaislounaspostauksestani. Tarjolla oli myös ihanan mausteista, mutta samalla pehmeää pinaatti-kikhernehöystöä, sekä yllättävää favalinssitahnaa leivän päälle. Näiden ohjeet löydät alta. Niin kuin viimeksikin, ohjeiden takaa löytyy kasvisruokaguru Tuija Ruuska.

Pinaatti-kikhernehöystöä tarjoillaan usein cous cousin tai riisin kanssa, mutta minä tarjoilin sen ihan sellaisenaan lämpimänä. Se toimi hyvin ihan yksikseenkin. Pöydässä oli tietysti kyllä muutakin tarjottavaa, arabialaiseen tapaan. Mausteiden kimara tässä ehkä enemmän aikuiseen makuun sopivassa höystössä on mitä maittavin, pientä potkua tuo arabimaissa käytetty chilitahna harissa. Pieni, mutta tärkeä vinkki on muuten paikallaan: pinaattia ei kannata paistaa liikaa, ettei siitä tule liian vetistä ja mautonta.

Favalinssitahna puolestaan upposi leivän päällä myös lapsille, vaikka siinä sipuli maistuukin melko selvästi. Tahna on pehmeän maukasta, eikä se näytä eikä maistukaan oikeastaan lainkaan linsseille. Käytin punaisia linssejä ja tahnan väri oli siitäkin huolimatta mukavan kellertävä. Punaiset linssit ovat sikälikin hyviä tässä, koska niiden keittoaika on lyhyt.

Tarjoamani neljä pikkuruokaa toimivat mielestäni oikein hyvin arabialaishenkisenä lounaana. Leipänä kotimainen rieska ajoi hyvin pitaleivän asian, vaikka onkin koostumukseltaan erilainen. Toisella kertaa favalinssitahnaa leviteltiin myös ronskisti myös ruisleivän päälle. Toimii!


Pinaattia ja kikherneitä

1-2 sipulia
3 dl keitettyjä kikherneitä (tai yksi tölkki)
300 – 400 g tuoretta pinaattia
2-3 rkl oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä pilkottuna
2 tl paprikajauhetta
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
hiukan tuoretta chiliä, cayennenpippuria tai harissaa
1-2 tl suolaa
2 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl seesaminsiemeniä

Pilko sipuli ja tarvittaessa pinaatinletiä myös hieman. Kuullota sipulia, valkosipulia, jeeraa, chiliä, paprikajauhetta ja kikherneitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää pinaatti ja hauduta pehmeäksi, mutta siten että pinaatti säilyttää tummanvihreän sävynsä. Lisää lopuksi suola ja punaviinietikka. Koristele seesaminsiemenillä.

Tulosta resepti

Favalinssitahna

2 dl keltaisia tai punaisia linssejä
3,5 dl vettä
puolikas pieni punasipuli tai pieni sipuli varsineen
suolaa
3 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä

Huuhtele linssit ja liota niitä tarvittaessa ohjeen mukaan. Hauduta linssejä miedolla lämmöllä 40-60 minuuttia, lisää vettä tarvittaessa. Lisää suola ja soseuta tahna sauvasekoittimella. Lisää hienoksi pilkottu sipuli, oliiviöljy ja sitruunamehu ennen tarjoilua. Tahna jähmettyy jäähtyessään, joten lisää vettä tarvittaessa.

Tulosta resepti

Kommentoi