Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Viikonlopun pienet: Browniet ja simpukkaleivät

Viikonloppuisin ainakin meidän tulee monesti nähtyä ystäviä ja sukulaisia. Ja kun lapsia on, ei iltaa voi lähteä istumaan mihinkään keskustan ihanaan viinibaariin, vaan iltapalaherkut on kokkailtava aivan itse. Tässä pari ehdotusta, suolainen ja makea.

Simpukkaleivät teimme tuoreista sinisimpukoista. Jos ne ostaa valmiiksi pestyinä ja puunattuina ja partakarvat trimmattuna, ei tästä aiheudu lisävaivaa paljonkaan. Maku ja rakenne peittoavat säilykeversiot mennen tullen, mutta uskoisimme, että kohtuulliseen lopputulokseen säilykkeelläkin pääsee. Kylmän vaalean oluen kanssa nämä leipäset olivat oikein hyviä, suorastaan vähän tapashenkisiä! Pöydän pienemmät kaapivat kastikkeet leivän päältä ja tarjosivat tyhjät leivät takaisin täytettäviksi. Eli maistuivat myös heille.

Sinisimpukoita löytyy aika mukavasti isompien kauppojen kalatiskeiltä, mutta kuten lihan-, myös merenelävien ystävän ykköspaikka Turussa on kauppahalli. S Wallin on vuodesta 1887 saakka toiminut turkulainen kalaliike. Valikoima on upea arkipäivisinkin ja tiskistä löytää simpukoiden, ostereiden ja kaikkien kotimaisten peruskalojen lisäksi aina myös jotain erikoisempaa. Tilaamalla saa esim. tuoretta makrillia kotiin n. viikon varoitusajalla. Putinkia ja mansikkapastaa suosittelee ja käyttää tätä kauppahallimme aarreaittaa tulevissakin kalaresepteissä!

Ilahduimme suuresti, kun kirjaa selaillessa silmiin osui ihka oikea brownie-resepti. Täytyy myöntää: Luulimme, että resepti on kehitelty joskus 1980-luvulla – ei lähes vuosisata aiemmin. Tämä johtunee siitä että Suomeen ja suomalaisiin ruokalehtiin browniet ovat tulleet ”muotiherkkuna” vasta 2000-luvulla. Browniet toimivat aina. Ne ovat helppoja, nopeita, herkullisia, riittoisia… ja kaikki tykkäävät niistä. Ne maistuvat pelkältään, lämpiminä, kylminä, jätskin kanssa, hedelmäsalaatin kanssa. You name it! Lisäksi perustaikinaa voi maustaa haluamallaan tavalla, tässä ohjeessa on pähkinöitä, mutta hyväksi havaittu on myös chili tai kaneli, pinjansiemenet, makea tuorejuusto, esim appelsiinilla maustettu tai vaikkapa jäiset pakastevadelmat. Täytteissäkin vain mielikuvitus on rajana. Tämä Keittokirjasta löytynyt ohje on oikein hyvä perusohje, suosittelemme.

Toivotamme ihanaa viikonloppua, 1900-luvun alun napostelutunnelmissa. Tai 2000-luvun alun. Ei se maailma ehkä ole kaikilta osin niin hirveästi muuttunut.

P & J

Ruskeita leivoksia. – Brownies. 
4-6 hengelle

2,5 dl sokeria
100 g pehmeää voita
2 munaa
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
1,25 dl karkeasti rouhittuja hasselpähkinöitä
55 g tummaa kaakaojauhetta 
1,25 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa 

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Vuoraa noin 20×20 cm kooltaan oleva vuoka leivinpaperilla. Hiero voi ja sokeri sekaisin, vatkaa sekaan munat. Lisää vaniljauute, pähkinät ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja kääntele taikina tasaiseksi. Tasoittele vuokaan. Paista uunin keskitasolla, kunnes suklaan tuoksu alkaa tulvia uunista eli noin 10-15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla. Jos taikina on vielä aivan valuvan pehmeää, voi paistamista jatkaa pari minuuttia. Anna jäähtyä, leikkaa pieniksi ruuduiksi ja tarjoa esim. vaniljajäätelön kanssa.

Tulosta resepti

Simpukoita kermakastikkeessa. – Creamed Clams.
4 hengelle

1 kg tuoreita sinisimpukoita 
1 l vettä 
suolaa, sokeria, oliiviöljyä, valkoviinietikkaa

Kastike:
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
yht. noin 2,5 dl kermaa ja simpukoiden keitinlientä 1:1
suolaa, pippuria 

Tarjoiluun maalaisleipää paahdettuna.

Huuhtele simpukat, harjaa ne ja poista parrat, jos tätä ei ole tehty valmiiksi. Heitä pois ne, jotka eivät koputellessa sulkeudu tai joiden kuori on rikki. Kuumenna noin litra vettä kiehuvaksi, mausta suolalla, ripauksella sokeria, tilkalla öljyä ja etikkaa. Kaada simpukat kiehuvaan veteen ja laita kansi päälle. Anna kiehua kovalla lämmöllä muutama minuutti, ravistele välillä. Kun simpukat ovat auenneet, ovat ne kypsiä. Ota pois liedeltä, ja perkaa simpukat kuoristaan pois. Leikkaa simpukoita hiukan pienemmiksi. Tee kastike: sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja anna kypsyä hetken ajan. Kaada joukkoon kermaseos, anna kiehahtaa. Lisää simpukat, kuumenna kiehuvaksi, mausta suolalla ja pippurilla. Anna sitten jäähtyä hetken aikaa, lusikoi leipäviipaleiden päälle ja tarjoa heti.

Tulosta resepti

 

Kommentoi