Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Varsisellerin ilosanoma & loistokas rypälesalaatti

Varsiselleri-parka. Joutunut suomalaisen vihanneskulttuurin paarialuokkaan täysin syyttä. Ystäväni Marika toi kerran illanistujaisiin Waldorfin salaattia. Epäilykseni olivat suuret: selleriä, hyiyäkentykkää. Mutta kas, joskus ennakkoluulot ja vanhat mielipiteet kaatuvat rymisten, ja niin kävi tuona iltana suhteelleni varsiselleriin. Sen jälkeen se on löytänyt keittiössämme tiensä moniin ruokiin.

Yksi varsisellerin hienous on rapeus, joka tuntuu kestävän pitempääkin kypsentämistä. Kaikki te, jotka ette vielä ole varsiselleriherännäisiä: kokeilkaa ihmeessä sitä jonkun makean hapokkaan hedelmän kanssa. Waldorfin salaatissa se on omena, tässä viinirypäle. Mikä ihana makean, happaman, karvaan yhdistelmä siitä syntyykään! Ja mikä voisikaan tähän sopia paremmin kuin kunnon köntti sinihomejuustoa?

Ainoa, mitä en ole vielä uskaltautunut kokeilemaan, on jenkkien tapa syödä varsiselleriä maapähkinävoin kanssa: otetaan yksi varsi selleristä ja purkillinen maapähkinävoita, dipataan sellerin varsi purkkiin ja haukataan. Mutta ennakkoluulothan on tehty kumottaviksi, right?

Tälle salaatille keksin montakin hyvää tilannetta: pikkujouluihin, illanistujaisiin, buffet-pöytään, jonkun ihanan juustopiirakan raikastuksena… sekä, kuten nyt tänään meillä: iltapalaksi.

P

Viinirypäle-salaatti. – Grape Salad.
2-4-6:lle hengelle, nälkäisyysasteesta ja lisukkeista riippuen

3-4 vartta varsiselleriä
Vajaa rasiallinen viinirypäleitä
Kunnon kourallinen pähkinöitä, esim. pecan-pähkinöitä tai saksanpähkinöitä 
Halutessasi pala sinihomejuustoa

Leikkaa varsiselleristä puiseva tyvi pois. Suikaloi varret ensin pituussuunnassa  3-4 osaan, kuutioi sitten pieniksi kuutioiksi. Halkaise rypäleet, poista siemenet jos niitä on. Laita pähkinät leikkuulaudalle ja pilko hiukan pienemmiksi. Sekoita, lisää kastike, anna makujen tasaantua ainakin puolisen tuntia ennen tarjoamista. Murusta tai pilko ennen tarjoamista juusto pinnalle.

Kastike:
2 rkl saksanpähkinäöljyä
1 rkl vaaleaa balsamicoetikkaa
Muutama kierros mustapippuria pippurimyllystä
Ripaus suolaa
Vajaa 1 tl sokeria

Mittaa kaikki ainekset esim. juomalasiin ja sekoita haarukalla kunnolla sekaisin. Tarkista maku, kaada salaatin päälle ja sekoita. Jos pähkinäöljyä ei ole, ei hätää, myös hyvä oliiviöljy sopii oikein hyvin.

Tulosta resepti

Kommentoi