Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Vaivatta ja vaivaamatta valmistuvat ihanat kanelipullat




Nyt kuulkaa, nyt on hyvä. Yhtään en aio hissutella ja varovaisesti suositella tätä reseptiä, vaan aion toitottaa täysin avoimesti jopa kyllästymiseen asti tämän reseptin hienoutta: tahmeita, makeita, ihania kanelipullia, ilman vaivaamista! Minua tuntevat ihmiset tietävät heikon kohtani leivonnassa ja keittiöpuuhissa: hiivataikinat. Ei. Ei luonnistu. Pullista tulee kivikovia (kyllä, vaivaan taikinaa kauan ja ei, en laita liikaa jauhoja), leivästä mautonta könttää. (Paitsi ns. kattilaleivästä, mutta se on toinen tarina.) Mutta nyt on mahdollista näköjään jopa minun onnistua pullan teossa!Taika on yön yli nostattamisessa. Taikinan ainekset sekoitetaan illalla (Huomaa! Ei vaivata!), kulho laitetaan jääkaappiin yöksi (tai päiväksi, jos pullia halutaan illalla), ja seuraavana aamuna pullat leivotaan ja paistetaan. Hankalin osuus on pitää näpit erossa pullakakusta. Seuraavaksi vaikeinta on rullata pehmeää taikinaa napakalle rullalle. Cinnamon roll on tosiaan kotoisan korvapuustin amerikanserkku, siellä jostain syystä näitä nautiskellaan aamiais-/brunssiherkkuna, itse söisin näitä kyllä ihan mihin tahansa aikaan päivästä.

Meidän Keittokirjasta ei tämä ohje tällä kertaa ole, siinäkin tosin on pullan ohje nimellä Suomalaista kahvileipää. Siinä leipätaikinaan sekoitetaan voita, sokeria ynnä muuta. Mutta! Vaivaamattomuden lisäksi hämmentävintä tässä tämän kertaisessa ohjeessa on voin ja sokerin määrä: ne on minimaaliset. Taikinaan tulee sokeria säälittävät pari ruokalusikallista, voita ei ollenkaan. Täytteeseen tulee hiukan molempia. Päälle tursotetaan kyllä sitten melko reilusti tomusokerikuorrutetta, mutta halutessaan sen määrää voi vähentää, kokonaan en jättäisi sitä pois kuitenkaan. Kaikkinensa sokerin ja etenkin voin määrä jää kyllä melko alhaiseksi. Eli: sekä helppoa että lähes terveellistä. 😉

Äkkiä kaneliostoksille ja leivontapuuhiin!

P

Cinnamon Rolls – Kanelipullat
uunivuoallinen

5,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl fariinisokeria
2 1/4 tl kuivahiivaa
1 1/4 tl suolaa
1 rkl kanelia
2,5-3 dl huoneenlämpöistä vettä

Täyte:
2 rkl voita sulatettuna
2 rkl sokeria
0,5 rkl kanelia

Kuorrute:
2,5 dl tomusokeria
2-3 rkl vettä
1 tl vaniljasokeria tai -uutetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa hyvin sekaisin. Lisää 2,5 dl vettä ja sekoita, lisää vielä hiukan vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Taikina saa olla melko kosteaa, mutta ei aivan velliä. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi (8 h ajaksi) jääkaappiin. Ota kulho huoneenlämpöön, anna taikinan lämmetä noin puoli tuntia. Levitä työtasolle reilusti jauhoja, taputtele taikinasta noin 30×35 cm kokoinen levy. Sekoita täytteen ainekset ja levitä taikinalevyn päälle. Rullaa levy aloittaen pitkältä sivulta ja leikkaa se 10-12 palaksi. Laita palat leikkuupinta ylöspäin voideltuun irtopohja- tai muuhun uunivuokaan bostonkakun tapaan. Anna kohota noin tunnin ajan. Loppupuolella kohotusta voit laittaa uunin lämpiämään 220 asteeseen, paista noin 30 min. Anna jäähtyä 15-20 min, kuorruta ja tarjoa lämpimänä. Aivan kuuman pullakakun päälle kuorrutetta ei kannata kaataa tai se sulaa ja imeytyy taikinaan.

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Vaivatta ja vaivaamatta valmistuvat ihanat kanelipullat”

  1. Anu T - Arjen timantteja

    Tämä täytyy ehdottomasti testata! Minulla myös sama heikko kohta leivonnassa, ei vaivaamista kiitos. Tähän mennessä on jo löytynyt superhyvä sämpyläohje ilman vaivaamista. Olisiko tämän jälkeen reseptikirjassa myös pullaohje. Vau, kiitos!


  2. -V-

    En tiennyt unelmoidaaan tällaisesta!! Yön yli leipä- ja sämpylähommat ovat jo mahtavaksi todettuja, mutta nyt vielä tämäkin. Lähtee kokeiluun ja sassiin.


  3. Hanna

    Mielenkiintoinen! Onko vesi +42 asteista, kuten heti kohotettavassakin taikinassa?


    • poikonen

      Hei, nyt vasta huomattiin tämä kysymys, pahoittelut! Vesi siis on huoneenlämpöistä, ei tarvitse lämmittää muttei saisi olla ihan kylmintä mitä hanasta tulee. Nyt on tuo asia ohjeeseenkin korjattu. 🙂 Mukavia leivontahetkiä!


Kommentoi