Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Uuh, Brown Betty!

Ettei uusi, terve elämätyyli menisi heti alkuvuodesta liiallisuuksiin, on aika palata hetkeksi sokerin ja muiden elämän pääasioiden pariin. Ja nyt muuten kannattaa. Olemme tällä kertaa todella syvällä amerikkalaisessa jälkiruokakulttuurissa, suorastaan sen pehmeän makeassa ytimessä. On nimittäin niin että Brown Bettyn (josta ensimmäiset merkinnät ovat jo 1800-luvun puolivälistä) mainitaan olleen Ronald ja Nancy Reaganin suosikkijälkiruoka, eli tätä herkkua on aikanaan Valkoisessa talossa nautittu oikein urakalla. Kehtaako tätä edes syödä ilman stetsonia tai suihkurusketusta – siinä ja siinä!

Kalorit eivät tämän jälkiruoan kohdalla mene hukkaan, sillä Brown Betty on aivan järjettömän hyvää. Sitä paitsi voita ja sokeria tulee itse asiassa yllättävän maltillisesti, pääpaino on todellakin omenassa. Makeutta tulee myös rusinoista sekä siirappivedestä, jota kaadetaan ennen uuniin menoa paistoksen päälle reipas määrä. Leivänmurut ja omenat pehmenevät uunissa herkulliseksi, mahtavan tuoksuiseksi ja vain hieman epämääräisen näköiseksi pöperöksi. Ja Amerikassahan ruoka tehdään syötäväksi, ei katseltavaksi. Söimme sekä kuumana että kylmänä vaniljakastikkeen kanssa, toimi molemmilla tavoilla.

Ruskeassa Bettyssä on nimensä mukaisesti vain yksi väri, joskin kymmenissä hienostuneissa sävyissä.

Ruskea Betty. – Brown Betty.

n. 1 kg omenia 
0,5-1,5 dl sokeria, maun mukaan
n. 1 dl rusinoita 
kanelia, neilikkaa 
noin 3 dl leivänmuruja 
n. 25 g voita
2,5 dl siirappivettä (1:1 suhteessa) 

Voitele uunivuoka, laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa viipaleiksi. Aseta vuoan pohjalle kerros omenoita, ripottele päälle leivänmuruja, vähän sokeria, mausteita ja rusinoita sekä pieniä nokareita voita, ja taas kerros omenia, leivänmuruja, mausteita ja voita. Jatka tätä kunnes vuoka on täysi tai ainekset loppu. Päälimmäiseksi tulee kerros leivänmuruja ja muutama nokare voita. Kaada päälle siirappivesi. Paista uunissa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes omenat tuntuvat pehmeiltä, ensin kansi päällä, sitten ilman, kunnes putinki ruskistuu päältä. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä esim. vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Tulosta resepti


Itäharjun Ronald ja Nancy kuittaavat ja toivovat Ruskealle Bettylle menestystä ja pitkää ikää myös suomenmaalla. Ensi viikkoon, ystävät!

J & P

2 vastausta artikkeliin “Uuh, Brown Betty!”

  1. poikonen

    Äitini soitti ja kysyi mitä leivänmuruja tähän pitäisi käyttää ja vastasin, että leivänmuruja leivänmuruja! Eli mitä tahansa leipää murustellaan riittävä määrä, esim. raastinrauta on tässä hyvä apu, toki sorminkin onnistuu. Me käytimme vaaleahkoa sekaleipää, mutta halutessa voi osan laittaa vaikka ruisleipääkin. Sokerin määrää kannattaa tosiaan säätää omien makumieltymysten ja valitun omenalaadun mukaan, kannattaa myös muistaa että siirappia tulee aika loraus ja siitäkin tulee (ruskeuden lisäksi) makeutta. 🙂 Kannattanee valita omenaksi hiukan hapokkaampi lajike, esim. Granny Smith tai Jonagold tms., jotka yleensä toimivat paremmin leivonnaisissa ynnä muissa vastaavissa. terv. Paula


Kommentoi