Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Täydellinen talvinen chili ja kesäisiä kuvia

Hyvää uutta vuotta! Jatkamme sen myötä innolla matkaamme amerikkalaiseen ja amerikansuomalaiseen ruokakulttuuriin. The Keittokirja on edelleen inspiraatiomme ja ohjenuoramme, mutta monipuolistamme blogiamme paneutumalla amerikkalaiseen ruokaperinteeseen myös kirjan ulkopuolisten reseptien kautta – kuten jo muutaman kerran menneenä vuonna teimmekin. Aloitamme vuoden 2014 loistavalla jenkkiklassikolla, chilillä, sekä vastaamalla Ripaus ja hyppysellinen -blogin Miinalta saamaamme kesäkuvahaasteeseen. Näillä keleillä ei oikein aina tiedä kumpaa kaipaa enemmän, kesää vai kunnon talvea. Optimisteina uskomme kuitenkin ettei kumpaankaan ole pitkä aika!

USA:ssa chiliksi kutsutaan tietyntyyppistä mausteista pataruokaa, joka useimmiten koostuu naudanlihasta, tomaattikastikkeesta, pavuista ja mausteista. Tyylejä ja reseptejä on monia ja alueellisia eroja on. Reseptimme edustaa jonkinlaista perusjenkkichiliä, ja tottakai sieltä herkullisimmasta päästä. Muheva chili viimeistellään yrteillä ja ranskankermalla, ja sitä voi syödä sellaisenaan vaikkapa hyvän leivän ja/tai maissilastujen kanssa.

Chili on yllättävän kevyttä – ainakin siitä on mahdollisuus tehdä sellaista. Lihoina käytimme vähärasvaista naudan paistijauhelihaa, Jokisen lihakaupan raaka-chorizoa sekä sattumalta marketista löytämäämme Pajuniemen ihanan tulista Naga Morich Helsinkiwurstia. Vaikkapa soijarouheen avulla tämä taipuu myös täydelliseksi kasvisruoaksi. Voit korvata lihan sillä ja lisäämällä esim. hieman papuja. Mausteiden ja yrttien avulla ei varmasti jää makua puuttumaan kasvisversiostakaan. 

Juomaksi Kalifornian jäännössokerien makeuttamaa cabernet sauvignonia, Budweiseria tai jos olet tipattomalla niin vaikka light-colaa. Tämän mahtavan reseptin ja kesäisten kuvien myötä ei muuta kuin tervetuloa uuteen Putinki-vuoteen. Katse eteenpäin – odotitpa sitten kesää tai talvea.

P & J

All-American Chili
8-10 hengelle / 5 l kattilallinen

1,5 kg vähärasvaista naudanjauhelihaa
3 rkl rypsiöljyä
n. 0,5 kg mausteista (raaka)makkaraa
3 sipulia eri lajeja (esim. kelta-, puna-, makea-)
2 porkkanaa kuorittuna ja kuutioituna
3 sellerin vartta kuutioituna
1 vihreä paprika kuutioituna
10 valkosipulin kynttä viipaleina
4 tölkkiä tomaattimurskaa
pieni purkillinen tomaattipyreetä
1 dl hunajaa
0,5 dl Worcestershire-kastiketta
0,5 dl valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa
2,5 dl punaviiniä
0,5 dl silputtua (lehti)persiljaa
2 tl jauhettua kuminaa
jauhettua chiliä
Tabascoa
1 tölkki kidney-papuja valutettuna
1 tölkki pinto- tai muita papuja, esim. valkoisia jättipapuja, valutettuna
suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun:
ranskankermaa
tuoretta korianteria silputtuna
maissilastuja

Paahda jauheliha kypsäksi kuivassa pannussa. Kaada liha isoon kattilaan odottamaan. Kuullota vihannekset öljyssä, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää pannulle myös makkarat viipaloituna. Jos käytät raakamakkaraa, voit paistaa ne kokonaisina ja viipaloida paistettuna ja laittaa sitten takaisin pannulle. Kaada vihannekset jauhelihan sekaan, sekoita. Huuhtele pannu punaviinillä, kaavi pannusta kaikki maku mukaan, kaada liemi kattilaan. Lisää kattilaan tomaattimurska ja kaikki mausteet ja kastikkeet suolaa lukuunottamatta. Chilejä on siinä määrin eri vahvuisia, että tässä kannattaa mennä omien makumieltymysten mukaan. Pata saa kyllä olla mausteista, maku tasoittuu pitkän kypsennyksen aikana. Lopuksi lisää kattilaan pavut, sekoita varovasti etteivät ne rikkoudu. Kuumenna kiehuvaksi, anna porista aivan hiljaisella tulella kolmisen tuntia aina välillä sekoittaen. Tarkista kypsennyksen loppupuolella maku, lisää tarvittaessa suolaa. Lisää myös chilijauhetta tai tabascoa, jos kaipaat lisää potkua. Tarjoile valmis chili ranskankerman, tuoreen korianterin ja maissilastujen kanssa. Lastujen lisänä voi tarjota myös quacamolea. Lastuja voi murskata muutaman annoksen päälle antamaan mukavaa rapeutta ruoalle.


Pikainen quacamole

2 pehmeää avokadoa
pala makeaa sipulia
pieni tomaatti
2 rkl sitruunanmehua
3 rkl tuoretta korianteria silputtuna
ripaus suolaa, sokeria, mustapippuria

Kuutioi tomaatti aivan pieneksi. Kuutioi myös sipuli pieneksi, murskaa sipulia veitsen lappeella, niin että sen ärhäkkyys tasoittuu. Kaavi avokadot lusikalla kuoristaan kulhoon, muusaa ne haarukalla, sekoita joukkoon sipuli ja tomaatti, mausta sitruunalla, mustapippurilla, suolalla, sokerilla ja tuoreella korianterilla, jos sitä vain sattuu olemaan. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoamista.

 

 

 

Tulosta resepti


Yksi vastaus artikkeliin “Täydellinen talvinen chili ja kesäisiä kuvia”

  1. Miina

    Kylläpä tuli ikävä kesää, aivan mahtavia kuvia! Ja chili on myös ihan pakko testata (soijarouheella), kiitti reseptistä!


Kommentoi