Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Talvinen Victoriakeitto

Tuliko jouluna herkuteltua? Ja vuodenvaihteen kunniaksi tehtyä lupailuja uudesta kevyemmästä elämästä? Hyvä, sittenhän homma meni niin kuin pitikin! Tammikuussa lupauksia muistaa vielä hetken ajan pitääkin, ja tästä keitosta on hyvä aloittaa. Victoriakeitto on kevyt mutta oikein maukas. Maistuisi varmasti kovemmillakin pakkasilla kuin mitä Turun mittarit tällä hetkellä näyttävät. Jos satut inhoamaan juuriselleriä (kuten mekin vielä muutama vuosi sitten ennen kuin makumme hienostui -tai turtui) voit hyvin jättää sen pois ja korvata halutessasi vaikkapa laittamalla kaksi naurista yhden sijasta. Kannattaa kuitenkin suhtautua tähän ennakkoluulottomasti: sellerin maku täydentää sopan makua hienosti eikä ole lainkaan hyökkäävä, kuten monesti saattaa olla. Tarkistathan lähikauppasi nauristilanteen – ko. juuresta kun ei ihan joka lanttuhyllyn vierestä löydy isoistakaan marketeista. Toisaalta nauriin voi korvata vaikkapa lantulla, jos nauriinmetsästyksessä ei onni ole myötäinen. Kermavaahtoa ei kannata jättää huomiotta, toimii! Lapsetkin tykkäsivät. Mitään ylistäviä kommentteja ei tullut, mutta pyysivät lisää ja eikös se ole se paras kehu?

Mitään käsitystä meillä ei ole siitä, mistä soppa on nimensä saanut. Victoria on ainakin voiton jumalatar ja tämähän on selkeästi voittajien keitto, ainakin mitä tulee uudenvuodenlupausten pitämiseen. Toinen veikkaus voisi olla Queen Victoria. Peräti 63 vuotta hallinneen kuningattaren mukaan on nimetty kokonainen aikakausi, tottahan myös nyt yksi keittokin? Juu, ja keiton kaunis valkoinen värihän viittaa ilman muuta puhtaaseen omaantuntoon, Victoria kun tunnettiin myös ilmeisesti moraalisesti kovin ylevänä henkilönä. Lisäksi keitto saa koristeekseen kermavaahtokruunun – voiko olla enää muuta tulkintaa? Oli miten oli, takaisin maanpinnalle ja juuresten pariin. Tässä resepti, olkaatten hyvät:

Victoriakeitto. – Victoria Soup.

4 perunaa (jauhoinen lajike)
1 sipuli
1 palsternakka
1/2 juuriselleri
1 nauris
n. 7,5 dl vettä
n. 7 dl kevytmaitoa
1 rkl maissitärkkelystä 
reilu 1 rkl voita 
suolaa, pippuria, sokeria

päälle
n. 2 dl kuohukermaa vatkattuna

Kuori ja kuutioi juurekset. Laita ne odotellessa kylmään veteen kattilaan odottamaan, etteivät tummu. Nosta kattila hellalle ja lisää 5 dl maitoa, anna kiehua kunnes juurekset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Sekoita maissijauhot loppuun maitoon ja sekoita keittoon. Kiehauta. Mausta voilla, suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Korista juuri ennen tarjoamista kermavaahdolla.

Tulosta resepti


Putinkia ja mansikkapastaa toivottaa kaikille mahtavaa vuodenalkua! Pysykää kanssamme valon ja herkuttelun tiellä.

P & J

 

 

Kommentoi