Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Sitruunan raikastama suklaakakku

Onpa hauska taas pienen tauon jälkeen jatkaa bloggaamista. Ulkonakin alkaa näyttää kivan keväiseltä ja maisema on ainakin täällä Turussa aivan susiruma: lumen alta alkaa paljastua mudan ja perinteisen koirankakan lisäksi kaikenlaista muutakin roskaa. Mutta eiköhän se siitä ala kaunistua, kun kevät pääsee vihdoin käyntiin. 🙂 Viimeisimmästä kakkupostauksesta onkin jo aikaa, nyt aika on kypsä toiselle. Edellinen oli blogimme suosikkireseptiksi noussut Pirun kakku, suosittelemme lämpimästi testaamaan!

Tässä tämänkertaisessa on kyseessä sitruunan raikastama suklainen kakku, joka sopii hyvin tähän keväiseen tunnelmaan. Kakku on melko pieni, mutta koska se on aika makea, riittää siitä hyvinkin noin 8 hengelle. Ilahduttavin (suklaan ja sitruunan yhdistelmän ohella) tässä ohjeessa on pohjataikinan helppous. Ei mitään vatkaamisia tai erikoisia tekniikoita vaan suora oikopolku: kaikki aineet vaan sekaisin ja kakku uuniin. Marengin valmistus saattaa äkkiseltään kuulostaa hankalalta, mutta ei kannata pelästyä. Melko helposti ja suht nopeastikin se tulee.

Näissä jenkki- ja brittiresepteissä täytekakkujen pohja paistetaan monesti useassa matalassa kakkuvuoassa, missä on kyllä etunsa. Reunat on siistit ja halkaisemisen vaivalta säästyy. Pohjista saa helposti tasakokoiset ja ne paistuvat nopeasti. Tässä ohjeessa annettu paistoaika on karkea arvio, paistoimme pohjat kahdessa vuoassa kun sattui olemaan kaksi saman kokoista vuokaa, joten jos teet pohjan yhdessä vuoassa, kannattaa kakkua paistaessa hiukan tarkkailla ja tarvittaessa pidentää paistoaikaa ja peittää foliolla jos alkaa pinta vaikuttaa turhan tummalta.

Vapuksi on muuten tulossa taikinapyörylöitä – eli donitseja – ja ehkä jotain muutakin piknikevääksi soveltuvaa kivaa, ja sitä ennenkin jotain mukavaa, stay tuned. Oikein hyvää kevättä!

terv. P&J

Suklaatikahvikakku. – Chocolate Coffee Cake.

1,25 dl kuumaa kahvia
60 g tummaa suklaata, noin 70 % kaakaota
1 rkl voita
1,25 dl maitoa
2,5 dl tomusokeria
2 munaa
3,5 dl jauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa

Anna kuuman kahvin jäähtyä hetki kulhossa, sulata suklaa ja voi lämpimän kahvin joukkoon. Lisää muut ainekset, vatkaa sekaisin ja kaada voideltuun pienehköön irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20 cm). Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä, kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassa, irrota se sitten ja halkaise. Halutessasi voit paistaa taikinan myös kahdessa samankokoisessa vuoassa.

Keitetty laseraus. – Boiled Icing.
(Italialainen marenki)

2 kananmunan valkuaista
3,5 dl sokeria
1,25 dl vettä
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
n. 2-3 rkl sitruunamehua

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, keitä sekoittamatta kunnes seos valuu rihmamaisena lusikasta tiputtaessa. Jos käytössäsi on sokerilämpömittari, on oikea lämpötila noin 120 astetta. Vatkaa tällä välin valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kuivassa kulhossa. Kaada sitten kuuma sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan rivakasti vatkaten valkuaisvaahtoon, jatka vatkaamista vielä hetki kun kaikki sokeriliemi on lisätty. Mausta sitruunan kuorella ja mehulla. Halkaise kakkupohja kahtia, täytä kakku puolella marengista ja laita loppu marenki päälle. Halutessasi voit myös pursottaa marengin. Anna vetäytyä vähintään muutama tunti ja tarjoa.

Tulosta resepti

Kommentoi