Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Raikas salaatti tomaatis­ta ja krokotiilipäärynästä

Suomalaiselle ruokasanastolle on ollut tyypillistä että vanhoista suomenkielisistä nimityksistä on siirrytty pikkuhiljaa käyttämään vierasperäistä sanaa. Vuolukermasta on tullut arkikielessämme smetana, sinappikaalista rucola. Jopa parsakaalia näkee toisinaan kaupoissa myytävän nimellä broccoli, mitä paheksumme suuresti. Mutta mitä syömmekään suomalaisten siirtolaisnaisten vokabulaarin mukaan tehdessämme muodikasta avokadopastaa tai esim. tätä salaattia? No tietenkin krokotiilipäärynää! Mikä fantastinen nimi tälle herkulliselle hedelmälle. (Kyllä, avokado on hedelmä.)

Krokotiilipäärynä on nimestään ja hurjasta ulkonäöstään huolimatta täysin vaaraton tapaus – päinvastoin, se sisältää runsaasti terveellisiä pehmeitä rasvoja.

Tässä raikkaassa salaatissa avokadon kaverina on tomaatti (hedelmä sekin!). Erikoisuutena on itse valmistettavaan ranskalaiseen salaatinkastikkeeseen, jolle kirjastamme löytyy kolme erilaista ohjetta, pilkottava raaka sipuli. Se tuo salaattiin luonnetta. Pahimman ärhäkkyyden sipulista saa taitettua rutistelemalla sitä nyrkissä silppuamisen jälkeen. Mikään ei estä lisäämästä tähän salaattiin sopivia ja oman maun mukaisia ainesosia kuten kanaa tai katkarapuja, jos haluaa salaatista ruokaisamman. Itse söimme kotijuuston ja tuoreen kauraleivän kanssa.

Muistattehan ostaa krokotiilipäärynänne ajoissa kotiin pehmenemään. Silloin ei tarvitse sortua ylihintaisiin ”Ready to eat” -avokadoihin, joita ruokakaupat ovat viime vuosina alkaneet myydä. Tämä tuntuu järjettömältä, sillä avokadon hedelmät saattavat olla puussa kuukausia ja ne alkavat pehmetä vasta poimimisen jälkeen. Miksi pehmeästä hedelmästä pitäisi siis maksaa enemmän? Pehmittämisen voi hoitaa omassa keittiössä antamalla avokadon levätä pari päivää huoneenlämmössä tai hieman nopeammin laittamalla se samaan hedelmäpussiin esim. yhden omenan kanssa.

Raikkaaseen salaattiin löytyi Alkosta raikas uutuusviini: Turner Road Sauvignon Semillion, California 2011. Vajaan yhdeksän euron hintaan sai kauniin pullollisen runsasta hedelmäisyyttä ja pirteää karviaisen makua.

Hyviä salaattihetkiä!

terveisin Jaska ja Paula

Pienillä lisukkeilla syntyi melkoisen hyvä ateria! Kirpsakka ranskalainen salaatinkastike sopi tähän erinomaisesti.

Tomaattisalaatti No. 3. eli Krokotiilipäärynä-tomaattisalaatti 

Kahdelle hengelle

Ruukku lehti- tai friseesalaattia tai vastaava määrä paria eri laatua 
3-4 kypsää tomaattia 
1 avokado 

Lisäksi halutessasi esim. katkarapuja, kanaa, kotijuustoa tms. lisuketta

Huuhtele, kuivaa ja revi salaatti lautasille. Lohko tomaatit suupaloiksi. Halkaise avokado ja poista kivi. Tee hedelmälihaan viillot ja kaiva se sen jälkeen lusikalla ulos kuoresta. Asettele tomaatit ja avokadoviipaleet salaatin päälle.

Ranskalainen salaatinkastike No. 1.

½ tl suolaa 
1 tl paprikajauhetta 
½-1 tl sinappia 
2 tl etikkaa 
4 rkl oliiviöljyä 
pieni pala sipulia 
(ripaus sokeria) 

Silppua sipuli hienoksi silpuksi. Sekoita se ja muut kastikkeen aineet sekaisin. Pirskottele salaatin päälle.

Tulosta resepti

 

Kommentoi