Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Pyhän Urhon Snickers-hedelmäsalaatti

Amerikkalaiset tietävät ruoasta monia asioita. Yksi niistä on, että kunnon hedelmäsalaatissa on aina 1) Snickersiä, sekä 2) kermavaahtoa. Näiden lisäksi siinä saattaa joskus olla hedelmiä. Nytkin on: vihreitä omenia ja viinirypäleitä. Mutta ennen varsinaista reseptiä, taustoittakaamme tätä juhla-ateriaa hieman.

On niin, että 16. maaliskuuta vietetään suomalaissiirtolaistaustaisten amerikkalaisten keskuudessa St. Urho’s Dayta, Pyhän Urhon päivää. Päivää vietetään useissa pohjoisen osavaltioissa, jopa Kanadan puolella, mutta eritoten Minnesotassa, jossa legenda Pyhästä Urhosta on syntynyt viime vuosisadan puolessavälissä. Pyhästä Urhosta on toden totta kirjoitettu jonkin verran, tarinoita ja lauluja, ja häneen viitataan nimellä Legendary Patron Saint of Finland. Vähintäänkin yhtä hämmentävää kuin tällaisen pyhimyksen olemassaolo on tarina siitä mikä hän oli miehiään. Nimittäin Pyhällä Urholla oli vanhassa Suomessa olennainen tehtävä: Hän suojeli suomalaista viinirypälesatoa heinäsirkoilta (”Heinasirkka, heinasirkka, mene täältä hiiteen!”). Siis tiedättehän, Sitä suomalaista viinirypälesatoa.

Suomalaiset viinitarhat ovat maailmankuuluja. Maaliskuinen kuva Itäharjulta, jossa kirjoittajien oma viinitarha tuottaa vuosittain useita viinirypäleterttuja.

 

Juhlimme tärkeää päivää erittäin amerikkalaisella herkulla: Snickers-hedelmäsalaatilla. Vihreän omenan, kermavaahdon ja Snickersin liitto on perinteikäs jenkkimakuhermojen kutkuttaja, ja juhlan teeman mukaiset punaiset viinirypäleet sopivat salaattiin erinomaisesti. Tämä jälkiruoka on aivan naurettavan hyvää (no, miltä se nyt kuulostaa) ja syntyy helposti. Ei kannata jättää tekemättä.

Kaikille Pyhästä Urhosta kiinnostuneille suosittelemme sivustoa www.sainturho.com. Kyseessä on erinomainen sivusto, josta löytyy juttuja Urhon vaimosta Sinikasta, lauluja, kuvia, ralliauto jossa maininta Pyhästä Urhosta, sekä keskustelua siitä, epäonnistuiko pyhimyksemme tehtävässään. Epäilykset ovat heränneet Sami Karjalaisen Suomen heinäsirkat ja hepokatit -kirjan perusteella: Suomi näyttäisi olevan oikea heinäsirkkojen paratiisi.

Joka tapauksessa: Hyvää viinivuotta Suomelle, ja hyviä hedelmäsalaattihetkiä kaikille hedelmien, kermavaahdon ja Snickersin ystäville!

Pyhän Urhon Snickers-hedelmäsalaatti

6 Snickers-patukkaa
n. 200 g mehukkaita suomalaisia viinirypäleitä, valinnainen
4-5 vihreää tai muuta hapokasta omenaa
2 prk kevytvispiä
3 rkl vaniljakreemijauhetta, valinnainen
1-2 tl vaniljauutetta
1-2 rkl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi, sirottele joukkoon vatkatessa kreemijauhe ja vispaa vielä jonkin aikaa.  Jauheen voi myös jättää pois, mutta se sitoo kermavaahdon hiukan pysyvämmäksi. Lisää vaahtoon vaniljauute ja sokeri. Kuori ja pilko omenat pienehköiksi kuutioiksi. Halkaise viinirypäleet, jos haluat käyttää niitä. Kuutioi suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua noin tunnin ajan jääkaapissa ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

Kommentoi