Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Putinkijoulu osa 1: Baba Rum


Jos joulun ruokalistan jälkiruokaosuus on vielä tyhjillään, on tässä hyvä vaihtoehto. Isommallekin porukalle riittää. Joissain googleosumissa puhuttiin tämän kohdalla retroherkusta, mutta nyt siis matkataan vähän kauemmas kuin 1980-luvulle. Jälkkärin nimi tulee puolankielen isoäitiä merkitsevästä sanasta.

Rommisiirappi ei ole tässä meidän ohjeessa nyt aivan niin romminen kuin kirjan ohjeessa, mutta ei pelkoa, silti se maistuu oikein mukavasti. Annoksesta riittää noin 12 hengelle. Baba vie melko paljon aikaa, muttei ole mitenkään erityisen vaikeatekoinen.

Vielä ajateltiin ehtiä ennen joulua tekemään Venäläinen salaatti n:ro 3:a, jossa yhdistyy hienosti rosolli ja krapularuoka; pitäisi siis sopia sekä jouluun että uudenvuoden rientoihin. Stay tuned, postaamme sen kun vain ehdimme. 🙂

Leppoisaa joulunaikaa! Season’s Greetings!

Terv. P&J

Rommi Baba – Baba Rum.
8-12 henkilölle

Puoli palaa hiivaa
0,5 dl lämmintä vettä
340 g vehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
140 g huoneenlämpöistä voita
6 keltuaista
3 munaa
1,25 dl kermaa
2 rkl madeiraa tai jotain muuta alkoholijuomaa makua antamaan

Rommisiirappi:
3,5 dl sokeria
4,5 dl vettä
2 dl tummaa rommia
1 tl vaniljasokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää hiukan jauhoja, että saat löysän taikinan. Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunti. Sekoita joukkoon pehmeä voi, lisää myös keltuaiset, munat, kerma, jauhot ja muut ainekset. Vaivaa vähän aikaa, laita lämpimään paikkaan tai esim. lämpimään vesihauteeseen kohoamaan noin 1-2 tunniksi, kunnes taikina on kunnolla kohonnut. Voitele sillä välin iso reiällinen kakkuvuoka. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kaada kohonnut taikina vuokaan ja paista 45-60 min. Kumoa kakku esim. piirakkavuokaan. Rommisiirappi: mittaa vesi ja sokeri kattilaan, keitä kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä hetki ja sekoita rommi ja vaniljasokeri joukkoon. Valele babaa liemellä, kuivata välillä hetki miedossa uuninlämmössä. Jos lientä valuu vuokaan, voi sitä nostaa baban päälle pullasudilla. Jatka tätä kunnes kaikki liemi on käytetty. Anna jäähtyä. Tarjoa baba jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Palaa kohden alkoholia ei ole paljon, mutta jos haluaa, voi rommiliemen kiehauttaa, jolloin alkoholi haihtuu.

Tulosta resepti

 

Kommentoi