Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Pumpkin-pai, aito ja alkuperäinen

Pumpkin-pai, syksyn amerikkalaisin piirakka. Hieman liian tummaksi ruskistuneen päällisen alta löytyy kuohkea, iloisen keltainen täyte.

Nyt suhahdetaan taas amerikanmantereelle niin että kurpitsankuoret lentelevät. Pumpkin on jo sanana niin amerikkalainen ettei paremmasta väliä. Kielitieteestä kiinnostuneille mainittakoon, että ennen mantereen takaista pumpkin-muotoa ystävämme kurpitsa on tunnettu mm. nimillä pumpion (britit), pompon (ranskalaiset) sekä kreikan pepon, ”suuri pyöreä”.

Kurpitsoita on moneen lähtöön. Syvän oranssi Hokkaido eli japanilainen talvikurpitsa on hauska näky keittiössä. (Leikkuulauta: Heirol)

Iloinen oranssi kurpitsa ei ole oikein koskaan kuulunut suomalaisen ruokakulttuurin ytimeen, ja siksi nämä kurpitsaohjeet ehkä ovatkin niin huippukiinnostavia. Ja mikä ohje meiltä löytyikään! Pumpkin-pai, jota ei ole turhaan lähdetty kirjassamme sen kummemmin suomentelemaan, sisältää kurpitsasosetta, keltuaisia, muskottia, maitoa, kanelia, voita ja kovaksi vatkattuja valkuaisia. Piirakkavuokaan kaadettava täyte on uuniinmennessään makea, jopa piparkakkumainen. Valmis pai on paistamisen jälkeen vielä hieman löysän oloinen, mutta kiinteytyy juuri sopivan kuohkeaksi jos sen jättää esim. yöksi viileään.

Ja lopputulos, no… Huh-huh. Ihmiset, tehkää tätä! Juhlitte sitten halloweenia, pyhäinpäivää, kekriä tai ette mitään näistä.

Päätämme kurpitsapostauksemme legendaariseen ja aina hilpeään The Simpsons -vitsiin, jossa Homer pääsee tapaamaan Smashing Pumpkins -laulajaa Billy Corgania. Herrat esittäytyvät:
”Billy Corgan, Smashing Pumpkins.”
”Homer Simpson, smiling politely.”

Hauskaa kurpitsajuhlaa!

Pumpkin-pai. – Pumpkin Pie. 

paketti murotaikinaa

5 dl pieneksi pilkottua kurpitsaa
1 rkl voita
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
3 munaa eroteltuina
2,5 dl sokeria
1 tl suolaa 
1 tl kanelia
1 tl muskottia
1/2 – 1 tl inkivääriä

Keitä kurpitsanpalat vähässä vedessä, kaada vesi pois ja soseuta kurpitsat. Lisää lämpimään soseeseen ruokalusikallinen voita. Sekoita joukkoon kerma, maito, keltuaiset, sokeri ja mausteet. Sekoita lopuksi joukkoon kovaksi vatkatut valkuaiset. Kaada täyte irtopohjavuokaan painellun voitaikinakuoren päälle. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla n. tunti. Kannattaa laittaa piirakan päälle foliopaperi, jos piirakka alkaa ruskistua liikaa. Tarjoa jäähtyneenä esim. löysäksi vatkatun kermavaahdon kanssa.

Tulosta resepti

Kommentoi