Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Puhelinkakku – nostalgiaherkku Suomesta!

Puhelinkakku nousee ansaitsemallensa korokkeelle Heirolin jalallisella First-kakkuvadilla.

Todellista vanhaa aikaa ja suominostalgiaa henkii tämän viikkoinen reseptimme, Puhelinkakuksi nimetty erittäin pehmeä ja herkullinen kuivakakku. Tämän nimisestä leivonnaisesta löytyy mainintoja 1900-luvun alkupuolelta, ja nimenomaan kotimaisesta leivontaperinteestä. Nimen alkuperästä on vain arvailuja – oliko kyseessä niiden kuuluisien sentraalisantrojen kahvitaukospesiaali vai jotain muuta. Mikäli jollain lukijallamme on isoäidin jutuista jäänyt korvan taakse jotain puhelinkakun salaisuuksia raottavaa tietämystä, olisi mahtava sellaisesta kuulla.

Puhelinkakku erottuu omaksi persoonalliseksi tapauksekseen muiden sokeri- ja kuivakakkujen seasta taikinaan lisättävien kerman, piimän ja sitruunankuoren ansiosta. Se on itse asiassa melko paljon pehmeämpi ja mehukkaampi kuin useimmat kuivakakut, ja sitruunankuori antaa vaalealle kakulle hienon maun.

Ei muuta kuin liinat pöytään, iskelmä soimaan, kahvi tulemaan ja reilun kokoisia siivuja leikkailemaan. Putinkia ja mansikkapastaa suosittelee!

P&J

PS. Tulettehan moikkaamaan meitä Turun messukeskukseen ensi viikonloppuna. Esittelemme blogia ja kirjaamme sunnuntaina Kirjamessujen puolella US Embassyn standilla. Myös ruokapuolelle tulossa Putinki-hommaa, aikataulu varmistuu lähipäivinä. Pysyt messupäivityksissä parhaiten kärryillä seuraamalla tiedotteluamme Facebookissa.

Puhelinkakku. – Telephone Cake.

4,5 dl sokeria
2 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl maissijauhoja
0,5 tl soodaa
2,5 dl piimää
2,5 dl kuohukermaa
1 sitruunan kuori raastettuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kuivakakkuvuoka. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa, paitsi valkuaiset. Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi, nostele vaahto taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan, paista noin 1 h 175 asteessa uunin alatasolla. Jos kakku ruskistuu liikaa, voi pinnan suojata foliolla. Testaa kypsyyttä tikulla, kakku on kypsää kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetki vuoassa, kumoa sitten ja anna jäähtyä.

Tulosta resepti

Kommentoi