Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Piknikeväät putinkityyliin

Vappu on täällä‚ melkein! Piknik-kauden avaus on meillä tehty perinteisesti Vappupäivänä, paremmassa tai huonommassa säässä. Kirjamme on aarreaitta pienille hyville ruokalajeille eikä retkieväiden valinnassa ollut vaihtoehdoista pulaa. Lähtökohtana oli ehdottomasti donitsien eli ”taikinapyörylöiden” tekeminen, suolaisella puolella olisi tällä kertaa tarjolla mukavan simppeli kinkku-perunasalaatti aivan erinomaisen raikkaalla kastikkeella sekä pari hyvää kolmioleipävaihtoehtoa. Ihan piknikiltä kuulostaa, eikö?

Jonna jo munkkeja ehti tehdäkin, ja kaikille kotitekoisten munkkien tai donitsien valmistamisesta kiinnostuneille häneltä löytyy hyviä vinkkejä. Meidän donitsireseptissämme on muutamia eri painotuksia, mutta samalla tavallahan näitä herkkuja on aina valmistettu. Kivana bonuksena taikinassamme on kanelin käyttö, joka tuo lopputulokseen aika mukavaa amerikandonitsin tunnelmaa.

Jos kaipaat perinteiselle perunasalaatille vaihtelua, suosittelemme kokeilemaan tätä kinkku-perunasalaatti -ohjetta (suosittelemme kirpeitä omenoita ja hyvää savukinkkua) sekä ehdottomana lisänä pirteän etikkaista ja sinappista kastiketta. Todella hyvää ja varsin helppo tehdä. Helpot ovat myös kolmioleivät: toisen täyte syntyy tuorejuustosta ja oliivitahnasta (kun jauhat itse hyvistä oliiveista, ei makua jää puuttumaan), toinen yksinkertaisesti tuorejuustosta ja paprikasta. Simple as that. Mutta niinhän hyvät asiat yleensäkin.

Pyöryläisissä vapputunnelmissa hyviä piknikhetkiä toivottelevat putinkibloggaajat Paula & Jaska.

Kinkku- ja perunasalaatti. – Ham and Potato Salad.

n. 700 g kiinteitä perunoita kypsäksi keitettynä 
2 vihreää omenaa kuorittuna 
3 kevätsipulia varsineen
n. 300 g hyvää savukinkkua 
salaattia tarjoiluun

Pilko kaikki ainekset tasakokoisiksi kuutioiksi, sekoita. Tarjoa salaattipedillä kastikkeen kanssa.

Keitetty salaattikastike. – Boiled Dressing.
1,75 dl maitoa
0,5 rkl vehnäjauhoa
2 munan keltuaista 
2 tl sinappia 
1,5 tl sokeria
0,5 rkl suolaa
ripaus cayannepippuria
0,5 dl valkoviinietikkaa 
1,5 rkl voita

Mittaa maito, vehnäjauho, mausteet ja keltuaiset kattilaan, vispaa sekaisin. Valuta etikka vähitellen sekaan koko ajan sekoittaen, lisää voi. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kastike sakenee ja pulpahtaa, älä keitä ettei seos kokkaroidu. Jäähdytä ja tarjoa.

Tulosta resepti


Taikinapyörylöitä. – Doughnuts.

60 g voita
2,5 dl sokeria 
2 munaa 
2,5 dl maitoa 
n. 7 dl vehnäjauhoja 
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
1-2 tl kanelia 
1 sitruunan raastettu kuori 
paistamiseen joko rypsiöljyä tai munkkirasvaa
Koristeluun esim. tummaa suklaata ja/tai sokerivesikuorrutetta

Vatkaa voi ja puolet sokerista vaahdoksi. Sekoita loppu sokeri, munat ja maito sekaisin. Sekoita noin 5 dl:aan vehnäjauhoja muut kuivat aineet. Lisää voi-sokeri seokseen ensin maitoseos ja sen jälkeen kuiva-aineseos. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat taikinan, josta pystyy käsin muotoilemaan donitseja. Ota taikinaa noin ruokalusikallinen, pyöritä se palloksi ja litistä noin 1 cm paksuksi kiekoksi. Pistä kiekkoon reikä sopivalla työkalulla. Paista 3-4 donitsia kerrallaan öljyssä tai rasvassa. Rasvan lämpötilaa kannattaa testata taikinapalalla: jos palanen ruskistuu noin minuutissa, on öljy sopivaa. Jos öljy on liian kuumaa, palaa donitsi päältä mutta jää helposti raa’aksi sisältä. Koristele donitsit haluamallasi tavalla.

Suklaakuorrute:

100 g tummaa suklaata 
1 rkl vaaleaa siirappia 
3 rkl kahvijuomaa 
1,5 rkl voita

Mittaa kaikki aineet pieneen kattilaan, sulata erittäin miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Dippaa donitsit kuorrutteeseen.

Tulosta resepti

Kermajuustovoileivät. – Cream Cheese Sandwiches.
(tuorejuustovoileivät)

8 viipaletta paahtoleipää
Margariinia voiteluun 
Maustamatonta tuorejuustoa 
Puolikas paprika pieneksi kuutioituna

Voitele kaikki leivät ensin margariinilla ja sitten reilusti tuorejuustolla. Ripota puolelle leivistä paprikakuutioita. Paina toinen leipä päälle. Leikkaa halutessasi reunat pois ja leipä pienemmäksi suorakaiteeksi tai kolmioksi.

Tulosta resepti


Olivivoileipiä. – Olive Sandwiches.

8 viipaletta paahtoleipää 
Margariinia voiteluun
16 oliivia 
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa 
paprikajauhetta, pippuria

Poista oliiveista kivi. Laita oliivit ja tuorejuusto kippoon, jauha sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta paprikajauheella ja pippurilla, tarvittaessa voit lisätä myös suolaa. Voitele paahtoleivät margariinilla. Päällystä puolet leivistä reilulla kerroksella oliivitahnaa ja paina päälle toinen leipä. Leikkaa halutessasi reunat pois ja leipä pienemmäksi suorakulmioksi tai kolmioksi.

Tulosta resepti

 

Kommentoi