Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Pakkaspäivän sorbetti l. sherbetti


 

Pitenevien päivien ja lähestyvän kevään kunniaksi tämän viikon reseptivalintamme on raikas ananassorbetti. Kirjamme kertoo, että ”Sherbet’iksi nimitetään vesijäätelöitä, joihin on pantu jotain väkijuomaa kuten rommia, sampanjaa, kirshiä, eli maraschinoa, joko yksin tai kahta lajia yhdessä”. Tiesittekö tämän? Emme mekään. Heti tämän perään tosin tulee tämä tämän päiväinen resepti, jossa ei väkijuomista puhuta mitään. Ja itse asiassa kyseessä on kirjan ainoa sherbet-nimellä kulkeva resepti, muut ovat joko jääkermoja (!) tai vesijäätelöitä (!!).

Meillä ei jäätelökonetta ole, joten hyödynsimme valmistuksessa ulkoilmaa ja kipakkaa pakkassäätä. Toki tämän varmasti jäätelökoneessakin voi tehdä. Kirjassa selostetaan muuten varsin seikkaperäisesti 1900-luvun alkupuolen jäätelökoneen toimintaa ja käyttöä. Tähän kuuluu mm. kulho, jäätelömuotti, kampi sekä jäämurskaa ja karkeaa suolaa, joilla kulho täytetään… Siitä vaan kokeilemaan! Aivan varmasti eBaysta löytyy joku vintageihme keittiönnurkkaa kaunistamaan.

Veden ja sokerin määrällä voit säätää makua haluamasi vahvuiseksi. Jos tykkäät ytymmästä ananaan mausta, jätä vettä vähemmälle. Jos taas et halua, että suuta kirvelee ja kieli on rikki ensimmäisen pallon jälkeen, voit laittaa vähän enemmän vettä. Toki lopputulokseen vaikuttaa ananaksen makeuskin. Meidän ananas maistui.. no, sanotaanko näin, että makeampia ja maukkaampiakin olemme joskus maistaneet. Pohjaosa oli ihan ok, mutta yläosastaan ananasparkamme oli suunnilleen yhtä maukas kuin liiterissämme olevat koivuhalot. Vaan hyvä sherbet siitä silti tuli! Ei tällaista kioskeilta saa. Rakenne on hieman kiteinen kuten kotijäätelöissä monesti tuppaa olemaan, mutta maku on hieno ja ananainen. Tack o’ adjö – ensi viikkoon!

P & J

Ananas-sherbet. – Pineapple Sherbet.
Valmista sorbettia noin 2-3 litraa

1 ananas 
1 sitruunan mehu 
n. 2,5 dl sokeria 
n. 5-6 dl vettä 
2-3 kananmunan valkuaista

Kuori ananas, pilko se ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää soseeseen sokeri, sitruunamehu ja vesi. Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Jos kananmunat ovat suurehkoja, kaksi riittää, jos taas pienempiä, käytä kolme. Muista, että valkuaisten joukkoon ei saa mennä yhtään keltuaista. Jos menee, voi pienen määrän imeä mehupillillä pois. Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon ensin pari desilitraa ananasseosta, kaada sitten valkuaisvaahto ananasseokseen ja sekoittele joukkoon. Laita pakkaseen jäähtymään. Vatkaa rivakasti vispilällä vajaan tunnin välein ensimmäisten 3-4 tunnin aikana, jotta seoksesta tulee ilmavaa. Anna sitten jäätyä loppuun. Jäätymistä nopeuttaa laakea kulho tai seoksen jakaminen kahteen astiaan.

Tulosta resepti

 

Kommentoi