Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Onko mustikka sininen vai musta?

Muutaman postauksen jälkeen pääsemme ensimmäistä kertaa blogimme otsikon mukaisiin ruokamaisemiin, putinkeihin! Ja niitähän kirjassa riittää. Niin riittää myös suomennoksia putingin englanninkieliselle vastineelle, puddingille. Tässä muutamia: vanukas, kohokas, vuoka, paistos, pannukakku, jälkiruoka ja… ööh… verimakkara. Kuulostaako selkeältä? Hyvä! Selkeän kirjava on myös kirjan reseptivalikoima. Putingeissa on kaikkea juustokakkumaisista jälkiruoista kuivakakkutyyppisiin leivonnaisiin ja mitä erikoisempiin makeisiin ja suolaisiin sörsseleihin. Ensimmäisenä putinkinamme tarjoilemme mustikkaputinkia.

Emme ole mitään erityisen innokkaita marjastajia. Tai no, sanotaan nyt näin että ne kotipihan 3 karviaista ja 6 metsämansikkaa poimimme kyllä, mutta loppukesän helteillä teemme kyllä mieluummin jotain muuta kuin kyykimme hikisinä mättäillä hyttysten syötävinä. Etenkin kun ne ämpärit täyttyvät niin pirun hitaasti! Sienestys on enemmän meidän juttu. Mutta onneksi lähipiiristämme marjastajiakin löytyy. Puolukoita ilmestyy pakkaseemme aina jonkun verran Rengon ihanista metsistä, mutta mustikoiden kanssa olemme tyytyneet kaupan pakastealtaiden kotimaisiin vaihtoehtoihin. Niin myös tällä kerralla.

Sekoitimme jauhotetut mustikat taikinaan jäisinä.

Putingin ohjeessa ollaan perusasioiden äärellä. Ja mikäs siinä. Kaikki sekaisin ja paistos uuniin -tyyppisillä resepteillä on tapana olla melko hyviä. Mustikkaputinki ei ollut poikkeus. Keskeltä hieman löysäksi jäänyttä (jouduimme ottamaan ensimmäiset palat reunoilta ja laitoimme keskustan vielä jatkoajalle uuniin; kannattaa kokeilla että kypsyysaste on oman maun mukainen) putinkia söisi helposti useamman palan. Onneksi pöydässä oli lapsia, joille täytyy näyttää mallia esimerkillisestä makeansyönnistä – toisin sanoen teeskennellä että yksi pala tätäkin herkkua riittää oikein hyvin.

Mahtavan lisän tähän putinkiin tuo sitruunalla maustettu mustikkakastike. Tajusimme saman tien maistettuamme sitä että sitruuna on salaisuus siihen tiettyyn amerikkalaistyyliseen mustikkakastikearomiin (ajatelkaa esim. näitä). Sininen marjamme on tässä jälkiruoassa siis elementissään. Tai siis kantasanansa mukaisestihan mustikan pitäisi olla musta. Englanninkieliset ovat olleet värin ja nimeämisen suhteen tarkempia – tai sitten he ovat tarkastelleet marjaa paremmassa valossa: blueberry tarkoittaa mustikkaa ja blackberry karhunvatukkaa. Tiesittekö muuten että karjankielessä mustikalla on übersöpö kirjoitusmuoto mussikka?

J & P

Tämä kuva kumoaa liikkeellä olevat huhut mustikan terveysvaikutusten paikkaansapitämättömyydestä.

 

Mustikkaputinki. – Blueberry Pudding.

4 dl mustikoita
1-2 rkl vehnäjauhoja
60 g pehmeää voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria halutessasi

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita mustikat ja 1-2 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri hyvin. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja halutessasi vaniljasokeria. Lisää maito ja kuivat aineet ja sekoita nopeasti, lisää mustikat ja kääntele sekaisin. Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista noin tunnin ajan 175 asteessa, kunnes kypsää ja kauniin ruskeaa. Voit kokeilla tikulla kypsyyttä. Jos putinki alkaa ruskistua liikaa, voi päälle laittaa loppuvaiheessa folion. Anna jäähtyä jonkin aikaa vuoassa ja tarjoa lämpimänä mustikkakastikkeen sekä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Kastike mustikkaputingille. – Sauce for Blueberry Pudding.

3,5 dl mustikoita 
1 dl vettä 
1,5 rkl maissitärkkelysjauhoja 
noin 1 dl sokeria 
noin 1 rkl sitruunamehua

Keitä mustikoita ja vettä, kunnes marjat pehmenevät. Tämä vie muutaman minuutin. Siivilöi neste. Anna nesteen jäähtyä hetken, lisää siihen sitten maissijauhot ja sekoittele paakut pois. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua minuutti, pari. Mausta sitruunamehulla ja maun mukaan sokerilla. Tarjoa jäähtyneenä mustikkaputingin tai esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Tulosta resepti

 

Yksi vastaus artikkeliin “Onko mustikka sininen vai musta?”

  1. Kielipoliisi

    Eipä sekoiteta nimiä. ”Blueberry” on Pohjois-Amerikkalainen pensasmustikka, kun taas ”Bilberry” on Suomen metsistä löytyvä marja. Sukulaisia ovat, mutta eri makuisia, kokoisia ja värisiäkin! (http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/m.html#musti)


Kommentoi