Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Makaronilaatikon amerikanserkussa vedetään mutkat suoriksi

Amerikkalaiset ovat luovan laiskuuden mestareita. Luova laiskuus on eri asia kuin henkinen laiskuus – esimerkiksi arkiruoassa se on suoranaista viisautta. Söimme tällä viikolla jenkkilän omaa versiota makaronilaatikosta: amerikkalaista arkiruokaklassikkoa mac & cheesea. Tämä uuniruoka on pysynyt melko muuttumattomana jo 1900-luvun alusta asti – resepti löytyy The Keittokirjasta nimellä Uunissa paistettu makarooni juuston kanssa, Baked Macaroni with Cheese.

Jutun nimi on se, että unohdetaan jauhelihat ja muut hankalat lisähommat ja keskitytään olennaiseen: makaroniin ja juustoon. Makaronit keitetään (olemme tosin varmoja että jenkkimarketeista saa ostettua valmiiksikin keitettyä makaronia tätä ruokalajia varten), kaadetaan vuokaan, lisätään pohjalle maitoa ja päälle tosi paljon juustoa. Cheddaria tottakai – sehän on jokaisen kunnollisen amerikkalaiskodin perusvihannes. Uuniin 20–30 minuutiksi ja ruoka on valmis. Rikoimme hävyttömästi perinteitä lisäämällä ruokaan tuoretta lehtipersiljaa, mikä ei onnistunut pilaamaan tätä ateriaa.

Mac & Cheesen vaivattomuus ja konstailematon herkullisuus ällistytti jälleen. Siinä vaiheessa kun suomalainen kanssakokkailija vielä etsii marketista valkopippuria ja arpoo jauhelihahyllyllä eri rasvaprosenttien kanssa, on amerikkalainen jo suoristanut kylläisenä jalkansa nojatuolissa. Tiedättehän, sellaisessa jossa jalkatuki nousee vipua vääntämällä.

J & P

Ps. Eräästä nimeltämainitsemattomasta saksalaisesta päivittäistavaraliikkeestä saa nykyään kunnon cheddaria raasteena. Sitä käytimme myös tässä reseptissä.

Mac & Cheese
4 annosta

1 pss makaronia
0,5-1 pss raastettua cheddar-juustoa
2 dl maitoa 
Suolaa, pippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä, valuta. Laita vuokaan kerros makaroneja, juustoraastetta ja pippuria. Jatka kerroksia, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Paista 20-30 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Tulosta resepti

 

Kommentoi