Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Madekeitto eli -mojakka – eli mikä?!

”You must know Mojakka, you’re Finnish!” Minnesotalaiset tuttavamme olivat suorastaan hämmästyneitä, ettei tämä ”suomalainen klassikkoruoka” ollut tuttu meille, ihan oikeille suomalaisille. Minnesota on USA:n suomalaisinta aluetta, suomenkielistä sanastoa on paljon paikannimistä lähtien (Paulan ehdoton suosikki on kaupunki nimeltä Esko). Ja mystistä mojakkaa todella löytyy paikallisista resepteistä, joten siitähän oli otettava selvää.

Mojakka on siis keitto, joko lihaisa tai kalaisa. Mojakkaa tarjoillaan perinteisesti niin ikään mystisenä Pyhän Urhon Päivänä, joka onkin sitten taas aivan oma tarinansa – johon muuten palaamme myöhemmin! Reseptejä on jonkin verran erilaisia, ja päädyimme nyt tekemään Gary ja Pat Ekmanin (ja kas, hehän ovatkin Eskosta!) nimiin kirjattua Gary’s Lake Trout Mojakkaa, joka on internetin mukaan voittanut minnesotalaisen mojakka-kilpailun ykköspalkinnon vuonna 2005. Kuulostaako jo tarpeeksi ihmeelliseltä? Hyvä, niin meistäkin!

Ohjeessa käytetään tosiaan kalana järvitaimenta (lucky Americans…). Meille kalakauppa Wallinin henkilöstö suositteli keittoon madetta, ja saimme ystävällisesti tiskillä koulutuksen mateen nylkemiseenkin. Lopussa pieni kuvasarja siitä miten operaatio tapahtuu. Varmasti tähän sopii myös muut keittokalat, mutta made oli kyllä aivan nappivalinta tuhdin makunsa ja kiinteälihaisuutensa takia. Madesesonki on loppupuolillaan, mutta vielä ehtii!

Mademojakka on herkullinen keitto, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jos muuten lukijoillemme on mojakka nimenä tuttu, kertokaa ihmeessä, olemme erittäin kiinnostuneita! Keiton poristessa liedellä voi perehtyä ihanaan asialle vihkiytyneeseen sivustoon, josta löytyy jopa Turun yliopiston tutkimustietoa aiheesta! Sivusto löytyy osoitteesta http://mojakka.com.

Madekeitto eli -mojakka
5 l kattilallinen

Vajaa 1 kg kiinteitä perunoita kuorittuna ja kuutioituna
4-5 porkkanaa kuorittuna ja kuutioituna
1-2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
3-4 sellerin vartta kuutioituna
50 g voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 madetta, vajaan kilon painoisia
Vettä
5 dl kermamaitoa
4-5 rkl vehnäjauhoa
Lehtiselleriä, tilliä
Suolaa, pippuria

Nylje mateet ja perkaa ne, ota mäti talteen, jos sitä on. Ota myös maksa talteen. Varo rikkomasta sappirakkoa! Laita kalat kevyesti suolalla maustettuun veteen (1-2 litraa), kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 min, kunnes kalat ovat kypsiä. Voit keittää mateet päineen, sillä päässä on melko paljon lihaa ja poskiliha on herkullista. Nosta kalat vedestä. Säästä liemi. Laita voi sulamaan paistinpannulle, kuullota siinä kaikki vihannekset. Kaada viini vihannesten sekaan, kiehauta. Jos kaikki ei mahdu kerralla, voit tehdä tämän parissa erässä. Kaada vihannekset ja viini kalaliemeen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 min, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Loppuvaiheessa voit lisätä kalan maksat keittoon ja pilkkoa ne myöhemmin ennen tarjoamista. Tällä välin voit siivota kalasta ruodot pois ja pilkkoa sen suupaloiksi. Lisää kala keittoon. Sekoita kermamaitoon vehnäjauhot ja kaada seos keittoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari, kolme minuuttia. Lisää yrtit, suolaa ja pippuria. Tarjoa!

Viiniksi sopii erinomaisesti esim. Jekel Gravelstone Chardonnay 2011 (USA), Alko 14,97 €.

Tulosta resepti

 

 

Nylje made näin. 1. Tee mateen niskaan viilto. 2. Ala irroittaa mateen nahkaa viillosta pyrstöä kohti. 3. Ota sanomalehti avuksi, saat sillä irroitettua nahan sitkeimmin kiinni olevasta kohdasta. 4. Irroita loput nahasta.

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Madekeitto eli -mojakka – eli mikä?!”

 1. Jari Nikkola

  Mojakka on vanha murteellinen (luultavasti pohjalainen?) sana, joka sittemmin on tainut unohtua Suomessa. Mutta tilanteesta riippuen se tosiaankin on joko kala- tai lihapohjainen keitto tai pataruoka, Amerikansuomalaisena herkkuna erittäin klassinen tapaus. Minnesotan ohella Michigan on tämän perinneherkun aluetta, osin luultavasti pohjoinen Wisconsin myös. Pohjoisessa keskilännessä myös pastyt (brittiläisten kaivosmiesten lounaspiirakka, josta suomalaiset tekivät oman versionsa), lenkkimakkarat, viilit ja juustot ovat säilyneet alueellisesti ruokavaliossa. Kanadan Ontariossa saakka tunnetaan räiskäleet ja pannukakut suomalaisittain myös.


 2. Randy Karpinen

  ”Sitten ylleensä keitettiin mojakka eli se kalakeitto avotakassa. Ne piti puut ladata jo illalla: puut takkaan valmiiksi, että sitte rääpäsee, että saa äkkiä aamukahvit. Joillaki saatto olla priimus, petroolikeitin, että sillä saatettiin keittää aamukahvit, mutta se ei ollu kovin yleinen. Monessa mökissä Lepäsessäkin aamukahvitki tuuskattiin siinä avotakassa ja ruoka aina. Keitto tehhään kalasta, suolasta, vehnäjauhosuurus ja sipulia. Ei pottua, jos joskus tuli joku ouvompi ja alko esittään, että perunoita, niin se oli aina sama vitsi, että niitä saa kotonaki, perunoita tarpeeksi. Sittenhän se on semmonen eväs se aito kalakeitto, jota ei ole perunoilla sotkettu, sen jälkeen mää en oo nähny niin kovvaa miestä joka pysyis pystyssä ennää, kyllä se kaataa, kyllä se on mentävä sänkyyn. Ne kämpi sänkyyn ja se on tyypillinen sanonta, jos joku saatto vielä puhua jotaki tai hakea asentoa, niin joku karjasi että rapinat pois! Että saa nukkua. Ei saanu ees kylkeä kääntää.”

  Ref: Interview with Esa Pirkola. Kalajoki 7. Nov. 2008
  Tomtningeja ja turnesjusseja-layers of cultural landscape in Kalajoki (Fish River)
  Forest Ministry, Bothnia Natural Resources Service. (Esa Pirkolan haastattelu. Kalajoki 7.11.2008 Tomtningeja ja turnesjusseja-kulttuurimaiseman kerroksia Kalajoella
  Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut)


Kommentoi