Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Leipätaikina kuplimaan, hop hop!

Kirjassamme on kattava valikoima leipiä. Jostain syystä nämä kaikki ovat vuokaleipiä, mutta mitäs sitten. Ensimmäinen valintamme hyvänkuuloisista ohjeista on Franklin myllyn ruskea leipä. Muita ohjeita on kauraleipä, valkea leipä, vesileipä, valkea leipä öljyn kanssa (ohjeen mukaan tämä on sopivaa leipää sairaille), ruskea leipä, hapanmaito-leipä (joka kohotetaan soodalla), graham leipä, Boston’in ruskea leipä, lusikkaleipä (ei, tämä ole makea herkku vaan sekaleipä) sekä suomalaista kahvileipää – eli pullaa!  Leipien lisäksi on myös useampia sämpyläohjeita, muffinseja, teeleipiä jne. Tämän ruskean leivän ohjeessa neuvotaan, että rusinoita voi halutessaan lisätä ja että ne pitävät leivän tuoreena. Hyvä! Rusinoita siis, maistuvatkin hyvältä.

Franklin myllyn ruskea leipä. Leipäveitsen lahjoitti meille Heirol.

Ohjeesta tulee kolme suurta leipää. Ensimmäinen meni meillä hujauksessa, toinen annettiin lahjaksi (tekstiviestihehkutusta tuli saman tien) ja kolmas on hyvää vauhtia kokemassa ensimmäisen kohtalon. Maukasta ja hyvää leipää.

Mukavia leivontatuokioita! terveisin P&J

Franklin myllyn ruskea leipä. – Whole Wheat Bread. 
3 suurta leipää

1 l maitoa
1 pala hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl voita
yht. n. 1,2 kg jauhoja: spelttijauhoa, sämpyläjauhoa, vehnäjauhoa
1,2 dl siirappia
250 g rusinoita
vuokien voiteluun öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, laita voi mukaan sulamaan. Liuota maitoon suola ja hiiva. Lisää niin paljon jauhoja, että saat vellimäisen seoksen. Peitä liinalla ja anna seistä yön yli tai ainakin muutama tunti. Lisää sitten siirappi, rusinat ja niin paljon jauhoja, että saat hyvän leipätaikinan. Kohota liinan alla. Voitele leipävuoat, jaa taikina vuokiin ja kohota leivät liinan alla. Paista 180 asteisessa uunissa noin tunti. Kun leipä kuulostaa koputtaessa kumealta ja pinta on kauniin ruskea, on leipä kypsä. Anna levätä hetken aikaa vuoassa, irrottele reunat ja kumoa leivät vuoasta. Jäähdytä leivät kyljellään.

Tulosta resepti

 

Kommentoi