Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Lammas on täytetty… ostereilla!

Kerrankos sitä nyt ostereilla lampaan täyttää.

Lupailimme Facebook-sivuillamme vielä ennen pääsiäistä hieman erityislaatuisempaa juhlaruokapostausta TS:n pääsiäiskoosteessa julkaistun lammasmakkarapastan lisäksi. Tässä se tulee! Ensimmäinen kirjamme lammasreseptikokeilu on täytetty lampaanlapa.

Täytevaihtoehtoja on kaksi, ja molempia myös kokeilimme. Ensimmäinen on sitruunainen osteri(!)täyte, toiseen tulee sieniä. Meillä oli käytössämme kaksi n. kilon painoista lampaanlapaa, joista lihakauppias ystävällisesti poisti luut.

Osteritäyte valmistetaan noin 12 osterista, sitruunamehusta, persiljasta ja korppujauhosta. Kalaliikkeestä saimme tilaamalla tuoreita ostereita, avauskoulutuksen ja tarvittavan välineistön lainaan (ritarivarustetta muistuttavan metallineuloshansikkaan sekä osteriveitsen). Näiden avulla osterit avautuivat aloittelijaltakin kohtuullisen kätevästi. Osteriliemen kaadoimme erilliseen astiaan, josta lisäsimme sitä lopulliseen täytteeseen sopivaksi katsomamme määrän kostukkeeksi.

Päivällisvieraamme, ennakkoluuloton kulinaristi Kisu, otti osterien avaamisen rautahanskaan alta aikayksikön.

Toiseen täytteeseen sulatimme pakkasesta viime syksyn suppilovahveroita. Amerikannaisten reseptiikka sai siis metsäsuomalaisen lisän. Selleriä lipsahti ehkä vähän liikaakin, mutta meille hulluille jotka siitä tykkäämme, sillä ei niin ollut väliä. Jos kuka ei siitä välitä, voi jättää vaikka koko sellerin pois ja laittaa esim. sipulisilppua vastaavan määrän.

Hämmästyttävän hyvin raikkaan merellisen sitruunainen osteritäyte lampaaseen sopi, mutta pakko on nyt todeta kuitenkin: varsin erikoinen yhdistelmä. Samaa mieltä oli myös se Alkon myyjä, jolta käytiin viinisuositusta tähän ruokaan kysymässä. Hiukan tuli samanlainen olo tätä tehdessä kuin lapsena, kun teki keittiökokeiluita mitä villeimmillä yhdistelmillä. Kokeilemisen arvoinen juttu, sanoisimme. Tällaiset reseptit ovat yksi syy tämän blogin olemassaoloon.

Erikoisista raaka-aineista syntyi ihan komea paisti.

Toivotamme lukijoillemme mitä mukavinta pääsiäisen aikaa. Syökää hyvin, oli lautasillanne sitten lammasta merellisillä täytteillä tai jotain ihan muuta. Pääsiäisen jälkeen jatketaan uusilla upeilla resepteillä.

P & J

Täytetty lampaanlapa. – Stuffed Shoulder of Mutton.

1 noin kilon painoinen lampaanlapa, luu poistettuna

Osteritäyte:
0,5-1 sitruunan mehu
0,5 dl silputtua persiljaa
1 muna
10-12 osteria muutamaan osaan pilkottuna
suolaa, pippuria
korppujauhoja

Sienitäyte:
1-2 dl silputtuja suppilovahveroita
varsiselleriä pieneksi silputtuna
persiljaa
suolaa, pippuria
kananmuna
punaviiniä tai lihalientä kostukkeeksi
korppujauhoa

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön lämpenemään. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa lihassa olevaa taskua tarvittaessa hiukan isommaksi, poista rasvaa jos sitä on kovin paksulti, mutta varo rikkomasta kalvoa, joka pitää lihapalan koossa. Valmista täyte. Osteritäyte: laita sitruunamehu, kananmuna, mausteet ja persilja kulhoon, lisää osterit. Lisää korppujauhoa niin, että saat sopivan tahnan. Sienitäyte: Sekoita sieniin kananmuna, persilja, mausteet ja hiukan punaviiniä tai lihalientä. Lisää korppujauhoja sopivasti. Täytä liha jommalla kummalla haluamallasi täytteellä, kääri rullalle ja sido puuvillalangalla napakasti paketiksi. Laita uunivuokaan, lisää tilkka vettä pohjalle, pistä lihaan paistomittari. Paista 200 asteessa ensin noin 15 min, alenna sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin 45 min tai kunnes sisälämpötila on noin 62-65 astetta. Silloin liha on vielä hiukan punertavaa. Valele liemellä useasti paistamisen aikana. Anna levätä 15 min folion alla. Tarjoa esimerkiksi riisin ja hyvän salaatin kanssa, liemen voi tarjota ruoan kanssa sellaisenaan, tai halutessaan sen voi siivilöidä ja suurustaa kastikkeeksi.

Tulosta resepti

Kommentoi