Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Kanat casserooliin!

Talven kylminä iltoina ei juuri voisi ajatella parempaa syömistä kuin hyvät pataruoat. Uunissa hiljalleen kypsyvistä aineksista saa herkullisia aterioita – ja kaiken lisäksi useimmiten naurettavan helpolla. Myös kypsytysprosessi on varsin yksinkertainen ja noudattaa usein seuraavaa nyrkkisääntöä: mitä kauemmin jaksat pataasi uunissa hauduttaa, sen paremmalta se maistuu. Varo kuitenkin kuivattamasta ruokaasi! Varoittavana esimerkkinä seuraava tarina: Erään kerran laitoimme karjalanpaistin uuniin ja lähdimme ulkoilemaan. Palatessamme tuoksu löi vastaan jo ovella, ja kovasti odotettu herkkuruoka oli lievästi sanottuna pettymys: Padasta paljastui hiiltä sekä pieni määrä kuivanutta beef jerky-tyyppistä lihaa. Padan kansi ei ilmeisesti ollut riittävän tiivis vaikka nestettä laitettiinkin kuten yleensäkin.

Chicken Casserole on traditionaalinen pataruoka. Kirjastamme löytyy kaksi perinteistä reseptiä aiheesta. Valitsimme niistä ranskalaiseen tyyliin tehdyn yrteillä ja sipuleilla maustetun version.

Laitoimme Casseroleen sekä koipia että rintaa. Hieman kitukasvuiset suomalaissipulit olivat kooltaan juuri sopivan pieniä. Pannulla käristämisen jälkeen Casserole ehti olla uunissa noin puolitoista tuntia 180 asteessa. Tuoksu oli mahtava ja niin oli myös maku. Keitimme lisukkeeksi ohrahelmiä – mainiota vaihtelua riisille varsinkin kana- ja kasvisruokien kanssa.

Tätä kannatti odottaa.

Kana casseroolissa (ranskalainen) – Chicken in Casserole (French) 
noin 4-6 hengelle

noin 1 kg luullista broileria, esimerkiksi koipia ja rintaleikkeitä
6-8 kpl:tta pieniä sipuleita
3 rkl voita
2 rkl öljyä
1 rkl silputtua persiljaa, ruohosipulia ja timjamia kutakin
1 rkl vehnäjauhoja
2,5-3 dl kanalientä tai vettä ja kanafondia
suolaa, mustapippuria rouhittuna

Pilko broilerin palat sopivan kokoisiksi: koivet nivelen kohdalta puoliksi ja rintaleikkeet myöskin puoliksi. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Jos sinulla on pata, jota voi käyttää myös liedellä, niin käytä sitä. Jos ei, niin tarvitset alussa paistinpannua ja loppukypsennykseen uunivuokaa. Kuori sipulit. Jos kuori on tiukassa, anna sipuleiden liota kokonaisina kuorineen lämpimässä vedessä muutaman minuutin. Kuori pehmenee ja sitkistyy, ja kuoriminen helpottuu. Laita voi ja öljy pataan tai paistinpannuun, anna lämmetä keskilämmöllä. Lisää broilerin palat muutama kerrallaan, lisää myös sipulit kokonaisina. Sekoittele noin 10 minuuttia ja anna ruskistua / kuullottua. Lisää yrtit ja pippuri, sekoittele. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää kanaliemi ja sekoittele jälleen. Anna kiehua pari minuuttia. Siirrä ruoka uunivuokaan, jos käytit alussa paistinpannua. Kääntele lihanpalat nahkapuoli ylöspäin. Nosta ruoka uuniin. Peitä kannella tai foliolla, paista vajaa tunti kannen kanssa. Poista kansi ja paista vielä jonkin aikaa, että liha saa vielä lisäväriä. Ota uunista ja korista halutessasi tuoreilla yrteillä. Tarjoa riisin, ohrahelmien tai muun haluamasi lisäkkeen kanssa. Enjoy!

Tulosta resepti

Vallis Queyras, grenache-syrah, Ranska 2011. Tämä edullinen, alle 7 euron punaviini sopi tälle aterialle hyvin.

 

 

 

Kommentoi