Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Huikea Newburgin hummeri


”Eläviä, eläviä”, naurahti kalakaupan nainen hieman huvittuneena ojentaessaan meille styroksilaatikkoa, ”nämä veijarit tilattiin teille Kanadasta asti.” Olimme tilanneet tuoreita hummereita, ja vaikka hummerin valmistusmenetelmät olivat jossain määrin tiedossamme, piti tiskillä vielä varmistaa mitä tämä ”tuore” nyt sitten tarkoittikaan. Huh, kunnon ruoanlaittoa siis tiedossa. Toinen tyttäremme luuli komeita otuksia skorpioneiksi ja toinen pelkäsi että ne kiipeävät laatikosta pois ja pesiytyvät olohuoneeseemme. Näistä lähtökohdista lähdimme siis valmistamaan elämämme ensimmäistä itse tehtyä hummeriateriaa.

Newburgin hummeri on klassikkojenkkiresepti, jonka nimellä on hauska tarina. Merikapteeni Ben Wenberg kehitti reseptin 1800-luvun loppupuolella ja siitä tuli suosittu newyorklaisravintolan menussa. Wenberg ja ravintolan omistaja kuitenkin riitautuivat ja asiakkaiden suosikkiannos muutettiin anagrammiksi alkuperäisestä nimestään. Kirjoitusasu vaihtelee Newbergin ja Newburgin välillä, mutta suosio on säilynyt ja riitelevän kapteenin hummeriresepti on edelleen käytössä.

Hummeri valmistetaan laskemalla se elävänä kiehuvaan veteen. Kalaliikkeen ohjeiden mukaan veteen laitetaan 260 g sokeria, 80 g suolaa sekä tilliä. Kahden keskikokoisen hummerin (pituus n. 20-30 cm) keittämiseen on hyvä käyttää 10 l kattilaa. Jos omistat vain 5 litran kattilan kuten me, keitä hummerit yksi kerrallaan. Vähennä tällöin myös hieman suolan ja sokerin määrää. Hummeria keitetään n. 12 minuuttia, jonka aikana väri muuttuu ruskeasta kirkkaan oranssin punaiseksi. Keittämisen jälkeen hummerit nostetaan jäähtymään ennen kuin kuoren alta aletaan irroitella lihaa.

Newburgin hummeriin tulee reseptimme mukaan sekä konjakkia että sherryä. Lisäksi tarvitaan kermaa, maitoa, voita, kananmunaa, sitruunaa, suolaa ja pippuria. Hummereiden kanssa touhutessa menee aloittelijalla aikaa, mutta se kannattaa: lopputuloksena on lähes käsittämättömän hyvää ruokaa. Söimme sitä rosmariinileivän kanssa. Paljon. Edellinen hummerikokemus oli Minnesotan Duluthin Red Lobster -ravintolassa kymmenen vuotta sitten, mutta ihanista muistoista huolimatta kotitekoinen pesi jenkkiravintolan annokset.

Hurahdimme hummeriin kerrasta.

J&P

Hummeri a la Newburg. – Lobster a la Newburg.

2 hummeria
keitinliemi:
n. 4 l vettä
n. 180 g sokeria
n. 0,8 dl
nippu tilliä

Laita vesi isoon kattilaan, lisää suola, sokeri ja tilli varsineen. Kuumenna kunnolla kiehuvaksi. Poista hummerilta saksen ympärillä oleva kumilenkki. Paina hummeri nopeasti kiehuvaan veteen, keitä 12 min. Keitä hummerit yksi kerrallaan, jos kattila ei ole riittävän iso molemmille yhtä aikaa. Anna hummereiden jäähtyä jonkin aikaa niin, että pystyt käsittelemään niitä. Perkaa lihat erilleen samoin kuin tavallisistakin ravuista: irrota isot sakset tyvestä asti, avaa saksen kuori esim. pihdeillä ja ota liha talteen. Irrota pyrstö vartalosta, avaa sivusta ja irrota pyrstöliha. Poista välissä oleva suoli.

Kastike:
n. 1 dl kuivaa sherryä
1 rkl konjakkia
1 rkl voita
2 dl kermaa
2 dl maitoa
3-4 kananmunan keltuaista
sitruunaa
suolaa, pippuria, ripaus sokeria

Laita hummerin lihat pannuun, pilko pyrstölihat pienemmäksi. Laita sherry, konjakki ja voi pannuun, kuumenna kiehuvaksi. Lisää kerma ja maito, kuumenna uudelleen kiehuvaksi, sammuta liesi. Vispaa keltuaiset haarukalla, lisää muutama ruokalusikallinen kastiketta, kaada kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Kuumenna joko vesihauteessa tai varovasti miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoitellen, kunnes kastike sakenee ja pulpahtaa pari kertaa. Älä keitä, koska keltuaiset kokkaroituvat, jos kastike pääsee kiehumaan. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria, koristele halutessasi yrteillä ja lisää ennen tarjolle viemistä sitruunan mehua. Tarjoa esim. tuoreen leivän kanssa.

http://www.facebook.com/PutinkiaJaMansikkapastaa

http://www.facebook.com/pages/TS-Ruoka/137593189743586

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Huikea Newburgin hummeri”

  1. Arttu

    Näyttääpä hyvälle! Voisi toimia ihan perus jokiravunpyrstöilläkin. Täytyy kokeilla 🙂


  2. poikonen

    Ihan varmasti toimisi, kerro ihmeessä minkälaista tuli jos kokeilet!

    J


Kommentoi