Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Gourmet-herkkua ojanpenkalta?


Taas on se aika vuodesta: PARSAA. Amerikan Yhdysvalloissa ainakin Keskilännen seudulla kasvaa parsaa tienpenkoilla villinä. Ei tietoa onko oikeasti kyseessä sama vihannes, mutta ainakin maku on aivan sama ja tässä siirtolaisnaisten Keittokirjassakin puhutaan parsaheinästä. Ilahduttavaa! Lähellämme on muuan saksalainen päivittäistavarakauppa, jossa sattui olemaan vihannestiskillä aivan ensiluokkaisen hyvännäköistä parsaa. Koska ei ehditty ihan heti sitä valmistaa, kokeiltiin samaa, mitä yrttinippujenkin kanssa: leikataan uusi imupinta, veteen ja jääkaappiin. Hyvin säilyivät!

Parsan keittäminen nyt varmaan on tuttua, joten siitä vain lyhyesti: kuori parsa ohuelti jos kuori on paksu (etenkin valkoinen parsa), leikkaa tyvestä puumainen osuus pois ja keitä reilussa suolalla, sokerilla ja viinietikalla tai sitruunalla maustetussa vedessä, kunnes varsi on ns. al dente.

Päätettiin kokeilla kirjan hieman nykymuodosta poikkeavaa ja varsin helpolta kuulostavaa hollandaise-kastiketta. Ja koska kevät on jo pitkällä ja kesä ja rantakelit (ainakin toivottavasti) lähestymässä, niin tämän ohjeen peräti maltillinen voin määrä kiinnosti myös. Maku oli hyvä ja raikkaan sitruunainen, ja silti se voikin maistuu. Rakenne oli ehkä turhan nestemäinen omaan makuumme, joten olemme ohjeesta vähentäneet hiukan nesteen määrää. Kokeilemisen arvoinen vaihtoehto siis tämä kastike.

Keittiössämme tuoksui ja maistui tänään kevät. Syökää parsaheinää!

P & J

Hollannin kastike. – Sauce Hollandaise.

3 kananmunan keltuaista
2 rkl sulatettua voita 
0,5 tl suolaa
pippuria 
puolikkaan sitruunan mehu 
0,5 rkl sokeria
1-1,5 dl kuumaa vettä

Vispaa keltuaiset, voisula, suola, pippuri, sokeri ja sitruunamehu kattilassa sekaisin. Kuumenna miedolla lämmöllä, lisää kuumaa vettä vähitellen noin 1 dl, kuumenna kunnes kastike sakenee ja kastike hiukan pulpahtaa. Jos rakenne on liian tuhti, lisää hiukan vettä. Tarjoa!

Tulosta resepti

Yksi vastaus artikkeliin “Gourmet-herkkua ojanpenkalta?”

  1. Kaisa

    Mmmm kuulostaa hyvältä! Aion kokeilla tuota kastiketta parsan lisukkeeksi. Pieni vinkki: Parsojen puumaiset tyvet saa kätevästi pois ilman veistä vain kääntämällä käsin kevyesti. Napsahtavat juuri oikealta kohdalta poikki.


Kommentoi