Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Fisut & Potut – eli Fish & Chips suomalaisittain


Tervehdys kesälomalta! Mikä voisi olla parempaa kesäruokaa kuin kala ja peruna? Innoitus tähän tämänviikkoiseen ruokaan lähti kirjasta löytyneestä tartar-kastikkeen reseptistä. Mieleen tuli välittömästi brittiläiset fish & chips -paikat. Chipsien eli ranskanperunoiden virkaa toimittaa uunissa paistetut tikkuperunat ja fish-osuudesta vastaavat leivitetyt, pannulla paistetut ahvenfileet. Tätä suomalaisittain tuunattua versiota kehtaisi tarjota kenelle tahansa, oli tämä niin hyvää! Tai no, ei nyt ehkä sentään H.R.M. Queen Elizabeth II:lle, mutta kuitenkin.


Majoneesia emme nyt tehneet itse, tartar-kastike oli erittäin hyvää ihan valmismajoneesistakin tehtynä. Ehkä joskus toiste tehdään se majoneesikin, siihenkin kun ohje tietysti kirjasta löytyy. Perunalaatuna näissä tämän tyyppisissä resepteissä tapaamme hiukan epäortodoksisesti käyttää kiinteitä perunoita, koska ne ovat yleensä maukkaampia kuin jauhoiset lajikkeet. Lisäksi jauhoiset perunat ovat monesti liiankin jauhoisia. Mutta, tässä voi tehdä kuten parhaaksi näkee.

Koska helteiset säät toivottavasti jatkuvat, herkutellaan ensi kerralla kylmällä herkulla, jäätelöllä. Leppoisaa heinäkuun jatkoa!

P&J

Fish & Chips suomalaisittain

Tartarkastike. – Tartar Sauce.

2,5 dl majoneesia
1 rkl kapriksia pieneksi silputtuna
1 rkl kurkkupikkelsiä
3 rkl hienoksi silputtua lehtipersiljaa

Sekoita mausteet majoneesiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista.

 

Tikkuperunat uunissa
4 hengelle

1 kg perunoita
oliiviöljyä
nippu yrttejä: esim. rosmariinia, salviaa, timjamia
pippuria
suolaa

Pese perunat. Leikkaa ne reiluiksi tikuiksi tai lohkoiksi. Laita perunat kulhoon. Kaada päälle kunnon loraus oliiviöljyä. Mausta silputuilla yrteillä ja pippurilla, sekoita kunnolla. Suola kannattaa lisätä vasta paistamisen jälkeen, koska se imee perunoista vettä ja kastelee pellin. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteessa noin 30-45 min, kunnes perunat ovat kypsiä ja mukavasti ruskistuneita. Kääntele pari kertaa paistamisen aikana. Ripottele päälle suolaa ja esim. lehtipersiljasilppua ja tarjoa.

 

Paistetut ahvenfileet
2-4 hengelle

0,5 kg ahvenfileitä ruodot leikattuna pois
suolaa, pippuria
n. 1 dl vehnäjauhoa
1-2 munaa
n. 1 dl korppujauhoa
paistamiseen öljyä ja voita
tarjoiluun esim. sitruunalohkoja

Ripottele fileille molemmin puolin suolaa ja pippuria. Mittaa vehnäjauho ja korppujauhot omille lautasilleen. Vatkaa muna kevyesti omalla lautasellaan. Kuumenna pannu, kaada siihen pari, kolme ruokalusikallista ruokaöljyä ja saman verran voita. Kääntele kalafile vehnäjauhossa, kasta se sitten kananmunaan ja kieritä se sen jälkeen vielä korppujauhoissa ja laita suoraan kuumalle pannulle. Tee samoin muille fileille, samalla kertaa voi paistaa muutaman fileen. Paista muutama minuutti, käännä ja paista vielä hetki. Pidä fileet lämpimänä tarjoamiseen asti, tarjoa sitruunan kanssa.

Tulosta resepti

Kommentoi