Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Éclair-leivokset eli ranskalaiset tuulihatut

Kirjamme on täynnä herkkuja. Kakkuja, leivonnaisia, putinkeja. Jos reseptien määrästä tekisi suoria päätelmiä, ovat jälkiruoat ja muut muodostaneet ehkä sellaisen reilun kolmanneksen 1900-luvun alun newyorklaisravinnosta. Tämä sopii meille! Kirjan herkuista valtaosa on sellaisia, joita tekisi mieli tehdä mahdollisimman pian tai mieluiten heti. Tällä kertaa tartuimme kermamunkkeina esiteltyihin ranskalaistyyppisiin tuulihattuihin, éclaireihin.

Kirjan ohjeen mukaan mentiin, tuulihatuista tuli ihan tuulihatun oloisia. Ainoa muutos alkuperäiseen ohjeeseen on voin määrän hienoinen vähentäminen ja leivinjauheen lisääminen. Päälle oma kehitelmä kirjan suklaatilaserauksesta, sisälle vaniljakermaa.

Sopii kokeilla. Hurjan hyviä, ei kuitenkaan aivan ällömakeita, ja tottakai aivan liian helppoja syötäviä.

P&J

Kermamunkkia. – Cream Cakes. (eli ranskalaiset tuulihatut)
kaksi pellillistä

yhteensä 2,5 dl maitoa ja vettä 1:1
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
4 munaa sekä vähän voiteluun 
0,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuumenna maito-vesiseos voin kanssa kattilassa, lämmitä höyryävän kuumaksi. Kun voi on sulanut, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kypsennä hetki ja sekoita kunnolla niin, ettei taikina tartu kattilan seinämiin. Ota kattila liedeltä, anna jäähtyä hetken. Lisää munat yksi kerrallaan rivakasti vatkaten aina välillä. Lisää leivinjauhe viimeisen munan kanssa yhtä aikaa. Laita taikina halutessasi muovipussiin tai pursotinpussiin ja pursota tai nostele lusikalla joko pieniä pötköjä tai ruusukkeita pellille. Voitele kevyesti kananmunalla. Paista noin puoli tuntia. ÄLÄ avaa uuninluukkua paistamisen aikana tai tuulihatut lässähtävät. Avaa jäähtynyt tuulihattu sivusta terävällä veitsellä ja täytä joko makealla tai suolaisella täytteellä ja tarjoa.

Vaniljakerma

2 prk vispikermaa tai vastaavaa kasvirasvavalmistetta
n. 5-6 rkl vaniljakreemijauhetta

Kaada kylmä kerma kulhoon, ala vatkata sitä vaahdoksi. Lisää kreemijauhe vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on kiinteää. Pursota tai lusikoi halkaistujen tuulihattujen sisälle.

Mokkakuorrute

200 g tummaa suklaata 
vajaa 1 dl lämmintä kahvia
1 rkl vaaleaa siirappia 
noin 2 dl tomusokeria

Sulata suklaa miedolla lämmöllä, lisää kahvi ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan, kunnes kuorrutteen rakenne on sopivan kiinteä. Anna jäähtyä hetken ja päällystä tuulihatut seoksella.

Tulosta resepti

 

Kommentoi