Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Aidot amerikanvoffelit

Kirjassamme on monia reseptejä joiden tekemistä ja jakamista olemme odottaneet blogin alusta lähtien. Tämä ”Voffelia. – Waffles.” kuuluu ehdottomasti niihin. Amerikkalaiset ovat mestareita vohveliasioissa. Itse asiassa ensimmäinen sähköinen vohvelirauta valmistettiin USA:ssa aika lailla kirjamme ilmestymisen aikoihin (vohvelin juurethan ulottuvat ainakin keskiajalle ja Länsi-Eurooppaan). Nyt on vihdoin aika kokea miltä maistuvat amerikanvoffelit 100 vuoden takaisella ohjeella. Rautoja on paria perusmallia: Se tuttu sydänvohvelimalli, josta tulee suloisia mutta melko ohuita vohveleita, sekä paksumpia paistava neliömalli. Näistä vaihtoehdoista ainakin meidän mielestämme neliskanttinen on selvästi enemmän amerikkahenkinen.

Ainoa oikea lisuke amerikkalaisiin vohveleihin on vaahterasiirappi (paras kanadalainen keksintö ikinä?) – ja banaani sopii näihin paremmin kuin hyvin. Vaniljajäätelö on mahdollinen lisä eikä varsinaisesti ainakaan pilaa annosta. Toki vohveleita voi tarjoilla melkein minkä lisukkeiden kanssa tahansa, mutta suosittelemme kokeilemaan ainakin näitä vaihtoehtoja.

Oliko voffelinnälkäisiä?

Alkuperäisellä ohjeella taikinasta (ja siten myös vohveleista) tulee aikamoisen jämäkkää, joten olemme tuohon printattavaan versioon vähän vähentäneet jauhojen määrää. Kannattanee aloittaa 7 dl:lla, ja lisätä sitä tarpeen mukaan. Taikina saa olla kyllä selkeästi paksumpaa kuin lettutaikina. Kaiken kaikkiaan tässä melko hyvä perusohje perushyville vohveleille. Halutessaan taikinaan voi lisätä vaniljasokeria ja/tai tavallista sokeria. Jos vohvelinsyöjät eivät odota valmiina pöydässä syötävää suoraan raudasta, niin lämpimässä uunissa nämä saa näppärästi pidettyä lämpiminä tarjoamiseen asti.

Ensi viikolla todellinen lapsiperheiden herkku: rakettispagetti-kinkkutäytteiset paprikat!

Voffelintuoksuista viikonloppua!

P & J

Voffelia. – Waffles.

7-9 dl vehnäjauhoja
2 rkl pehmeää voita 
7,5 dl maitoa 
3 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina 
0,5-1 tl suolaa 
2 tl leivinjauhetta 
halutessasi 1 tl vaniljasokeria

Paistamiseen sulatettua voita 

Hiero voi vehnäjauhoihin. Sekoita maito ja keltuaiset, lisää suola. Sekoita vehnäjauho-voiseos sekaan, vispaa hyvin sekaisin muutaman minuutin ajan, että taikinasta tulee sileää ja tasaista. Vaahdota valkuaiset kuivassa, puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi (Muistathan, että keltuaista ei saa mennä valkuaisten sekaan yhtään. Valkuaiset eivät vaahtoudu, jos niin käy; pienen määrän voi imeä mehupillillä pois). Vispaa leivinjauhe taikinan joukkoon. Sekoita lopuksi valkuaisvaahto taikinaan. Voitele vohvelirauta voisulalla pullasudin kanssa ja kaada sopiva määrä taikinaa kuumaan rautaan ja paista kypsäksi. Tarjoa heti esim. vaahterasiirapin, banaanin ja jäätelön kanssa, tai muiden haluamiesi täytteiden kanssa.

Tulosta resepti

 

Kommentoi