Pojat syömään!

BLOGIT | Pojat syömään!

Syyspäivän lihakeitto

Tänään oli ihana kirpsakka syyspäivä. Me vietettiin poikien kanssa vapaapäivää lähipuistossa ulkoillen. Paluumatkalla koukattiin Myllystä illalla tilaamani viikon ruokaostokset. On toi Kauppakassi kyllä hurjan kätevä! Ei tarvinnut käyttää koko aamupäivää kaupassa kahden pienen miehen kanssa.

Kotiin tullessa laitoin pakastimesta löytämäni keittolihat porisemaan ja iltaruoka valmistui kuin itsekseen päikkäreiden aikana. Kylmänä syyspäivänä höyryävä keitto maistuu taivaalliselta, niin tänäänkin.

Olen tehnyt tätä lihakeittoa jo vuosia. Sitä tarjottiin myös esikoisen ristiäisissä. Lihaksi käy melkein mikä vain pitkää haudutusta vaativa liha, kuten karitsan tai poron lapa tai kylkirimpsut. Jos aikataulu ei anna myöden voit teitysti valmistaa tämän myös jauhelihasta. Keiton juju on siirappi, timjami, leipäjuusto sekä juuri nyt ah niin täydelliset juurekset!

Siirappinen lihakeitto
(ainakin) 10:lle

1 kg keittolihaa tai keittoluita 2 kg
1,5 l vettä
suolaa
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
1 pieni lanttu
0,5 kg porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
1 ruukku (pieni) timjamia tai (1-2 rkl kuivattu)
3 rkl siirappia
2 kg kiinteää perunaa (esim. Nicola)
400 g leipäjuustoa

Tein keiton tällä kertaa karitsan luullisesta keittolihasta, mutta voit toki käyttää myös vaikkapa luutonta lapaa. Jos käytät luutonta lihaa, leikkaa liha tässä vaiheessa kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä vajaa pari tuntia kunnes liha on (uskomattoman) mureaa. Jos teet keiton luullisesta osasta keitä luineen päivineen pari tuntia ja irrottele (vähän jäähtyneet) lihat luista.

Kuori ja kuutioi lantut ja porkkanat. Kuullota niitä pannulla valkosipulin, timjamin ja siirapin kanssa. Lisää kasvikset keittoon ja anna kiehua n. 20 min. Lisää vettä tarvittaessa. Tällä aikaa kuori ja kuutioi perunat ja lisää ne keittoon. Anna keiton kiehahtaa, jotta perunat kypsyvät. Tämä käy nopeasti. Tarkista maku. Lisää suolaa, siirappia tai mausteita tarvittaessa.

Lisää keittoon kuutioitu leipäjuusto juuri ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

Kommentoi