Pojat syömään!

BLOGIT | Pojat syömään!

Savulohta ja belugalinssejä

Meillä on pieni pönttömallinen sähkösavustin ahkerassa käytössä, etenkin kesäaikaan. Pääasiassa savustellaan sillä erilaisia kaloja, mutta ollaan käytetty sitä myös lihalle, esimerkiksi porolle. Isommat kalat pääasiassa savustetaan valmiina fileinä ja pienemmät, kuten silakat ja pienet siiat, kokonaisina.

Nyt oltiin ostettu kokonainen kilon painoinen lohi, jonka fileoin, lisäsin merisuolaa päälle ja työnsin pönttöön pariksikymmeneksi minuutiksi. Lämmin savulohi on ihanan pehmeää ja maistuvaa. Lohi on mielestäni yksi helpoimmin fileoitavista kaloista. Jos olet aloitteleva kalankäsittelijä, siitä on helppo aloittaa. Kokonainen lohi on aikas paljon halvempaa kuin ne valmiit fileet.

Lisukkeena tällä kertaa kevyesti marinoituja mustia belugalinssejä, tomaatti-mozzarellasalaattia ja parsakaalia. Koko ateria valmistui reilussa puolessa tunnissa.

Belugalinssit olivat meille uusi tuttavuus. Punaisia linssejä olen käyttänyt jo pitkään, mutta mustat olivat positiivinen yllätys. Maku niissä mielestäni jopa parempi kuin punaisissa. Kaksivuotias ei uskaltanut linssejä näin ensimmäisellä kerralla edes maistaa, koska hän oli sitä mieltä, että ne on ”pippulia” (=pippuria). Nuorempi veljeksistä (9 kk) sai parsakaalia, joka maistui, koska sai itse syödä.

DSC_0313

 

Savulohta ja belugalinssejä

4 annosta

1 kg kokonainen lohi tai n. 700 g lohifilee
merisuolaa

2 dl mustia belugalinssejä (luomu)
4 dl vettä
1 limen mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
suolaa ja pippuria

3 pientä tomaattia
1 pallo buffalonmozzarellaa
hyvää oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

parsakaali

(Fileoi lohi.) Ripottele lohen päälle karkeaa merisuolaa. Savusta lohta sähkösavustimella n. 20 min. Voit käyttää myös uunia ja savustuspussia.

Mittaa kaatilaan vesi ja linssit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes vesi on haihtunut, noin 20 minuuttia.

Purista pieneen kulhoon limen mehu, oliiviöljy, hunaja sekä suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi marinadiksi. Kun linssit ovat valmiit, lisää marinadi lämpimien linssien päälle ja sekoita.

Valmista linssien kiehuessa muut lisäkkeet. Keitä parsakaalia kattilassa viitisen minuuttia. Pilko tomaatit ja revi mozzarella päälle. Pirskota salaatin päälle hyvää oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria.

Tulosta resepti

Kommentoi