Pojat syömään!

BLOGIT | Pojat syömään!

Kun vauva alkaa syödä perheen yhteistä ruokaa

Tämä kirjoitus on mun omaa pohdintaa soseruokailun lopettamisesta. Jokainen vauva on yksilö, jolla on omat ruokailutottumukset ja mieltymykset. Nyt kaipailen ideoita ja vinkkejä miten vauva totutetaan syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa, jolloin sosesouvista päästäisiin mahdollisimman joustavasti eroon.

kuva

Pikkuveli 8kk ja munakas

Nuorempi jäbämme täytti juuri 11kk. Nyt alkaa olla aika hänen pikku hiljaa siirtyä syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Nauvolassa meille sanottiin, että 10kk ikäinen vauva voi jo alkaa syömään samaa ruokaa kuin muu perhe. Tällöin vauvat saavat syödä jo hapanmaitotuotteita sekä maitoa ruoan mukana. Tietyt ruoka-aineet (esim. hunaja) ovat edelleen kiellettyjä alle 1 vuotiailta.

Viime kuukausina pikkuveli on ajoittain saanut tiettyjä samoja ruokia kuin me muutkin. Esimmerkiksi kasvissosekeitot, pastat, pataruoat ja munakkaat on helppo valmistaa niin, että ne maistuvat myös vauvalle. Jokaisella aterialla hän myös saa ”sormiruokailla” itse ruokailun päätteeksi ja tämä onkin hänelle hyvin mieleistä. Kasvikset, hedelmät, melonit, marjat, kananmuna, murot, leipä ja riisikakut ovat kaikki maistuneet hyvin.

Suurin ongelma yhteiseen ruokaan siirtymisessä tuntuu olevan ruoan koostumus eli ns. kokkareisuus. Vaikka hän onkin sormiruokaillut ja tottunut eri koostumuksiin, niin itse ruoka, joka täyttää vatsan, pitäisi tuon lapsen mielestä olla helposti syötävää. Olen nyt parin viikon ajan yrittänyt tehdä sellaisia ruokia, jotka saa haarukalla muussattua ja maidolla lantrattua niin, ettei pikkuruokailijalla mene hermo. Nyt alkaa kuitenkin loppua ideat. Auttakaa, mitä ruokia mä vielä tekisin, jotta koko perhe olis tyytyväinen? Ja bonusta saa nopeasta valmistusajasta 😉

Tällaisia meillä on jo koko perheen voimin syöty:
Muussi (eri variaatiot) ja lihakastikkeet, munakkaat, kasvissosekeitot (eri variaatiot) raejuustolla, pastat (bolognese, kana, kasvis), liha- ja kalapullat, kaalilaatikko, linssipata, liha- & kalakeitto.

Nyt ideat jakoon arvon äidit ja isät!

Kommentoi