Piha-rakkaussuhde

MAINOSBLOGI | Piha-rakkaussuhde

Valkosipulit istutetaan syksyllä

Talvivalkosipuli on nimensä mukaan talven maassa. Se istutetaan syksyllä niin, että se ehtii juurtua ennen talven tuloa. Talvivalkosipuli kasvaa kookkaammaksi kuin perinteiset kotimaiset kannat. Niihin kasvaa jopa yli 10 kynttä ja maku on vahvempi.

Kasvupaikka / maa
Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka sekä multava, ravinteikas ja hyvin muokattu maa. Valkosipuli on kalkinsuosija (PH 6,5-7). VINKKI: Puhdas puuntuhka käy kalkin asemesta. Puuntuhkaa levitetään n. 2,5kg / 10m²

Istutus
Kynnet irrotellaan ja istutetaan maahan vedettyihin 15-20 cm: syvyisiin vakoihin 15-20 cm välein loka-marraskuussa ennen maan jäätymistä. Menekki: 2 sipulia (jaettuna kynsiksi)/m² = 2 kg per 10/m² TAI yksi sipuli / juoksumetri 10 cm: n istutusvälillä.

Hoito
Alkukesän kuivina kausina valkosipuli tarvitsee kastelua ja rikkaruohojen torjuntaa sekä lisäravinteita touko-kesäkuussa. Kukkavarret leikataan pois, jos halutaan suurikokoisia sipuleita, mutta niiden voi myös antaa kehittää itusilmuja.

Sadonkorjuu
Ensimmäiset valkosipulit voidaan korjata jo alkukesästä kun sipulit ovat kooltaan 2-4 cm ja lehtivarsi on täysin vihreä. Naatit sopivat myös mm. salaatteihin. Naatiston alkaessa syyskesällä kellastua, on pää-sadonkorjuun aika. Sipuleiden annetaan kuivua kunnolla ilmavassa ja lämpimässä paikassa noin kaksi viikkoa. Paras lämpötila pitkäaikaiseen säilömiseen on kuiva huoneilma.

LAJIKKEET:

SPRINT (aikainen)
Aikainen, keskisuuri (95 g), vaalean lilat sipulit, joissa kussakin 7-14 tasakokoista kynttä. Korjuukypsä heinäkuun puolivälin jälkeen. Muodostaa aikaisin kukkavarren, johon kehittyy suuri ja kaunis latvasipuli.

THERMIDROME (aikainen)
Suuri ja aikainen valkosipuli, hieman lilahtava. Helppo letittää. Hyvä varastoitava.

SABADROME (keskiaikainen)
Muistuttaa Thermidromea, mutta hieman suurempi. Aikainen, suuri (n.110g) vaaleanliila sipuli jossa 11-17 kynttä. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuuaika noin heinäkuun lopulla. Tekee joskus itusilmuja.

FLAVOR (myöhäinen) 
Myöhäinen, keskisuuret (n. 75g) valkoiset sipulit, joissa n. 13-18 kynttä kussakin. Hyvä säilyvyys. Sopii letitettäväksi. Ei tee itusilmuja. Korjuukypsä heinäkuun lopusta alkaen.

Tarjous! Talvivalkosipuli 5 kpl 7,00€

Tarjous voimassa Viherlassilan myymälässä niin kauan kuin valkosipuleita riittää!

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo