Piha-rakkaussuhde

MAINOSBLOGI | Piha-rakkaussuhde

Syysraparperi – Uutuus keittiöpuutarhaan

Keittiöpuutarhojen kestosuosikki raparperi on saanut vihdoin rinnalleen uuden syyslajikkeen. Syysraparperi ’Livingstone’ on ensimmäinen syyssatoa tuottava raparperi.

syysraparperi livingstone-2
Syysraparperilla on kauniit pinkit varret.

Raparperi on helppohoitoinen ja pitkäikäinen vihannes, se tuottaa satoa usean vuoden ajan. Kun perinteisten raparperien viimeinen sato suositellaan kerättäväksi ennen heinäkuun alkua, syysraparperi tuottaa vasta loppukesällä mehukkaimman sadon.

Syysraparperi jatkaa kasvuaan kesän valoisien päivien aikana ja tuottaa satoa loppukesän viileydessä jopa paremmin kuin kesällä. Korjaa sato viikon välein, 1/3 kerrallaan nykäisemällä varret irti maasta. Näin varren tyngät eivät jää mädännyttämään pensasta. Malta kuitenkin jättää sato keräämättä istutusvuonna, jotta taimi asettuisi kunnolla paikalleen.

syysraparperi livingstone-4

Istuta raparperi aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle, ravinteikkaaseen ja rikkaruohottomaan multaan. Syysraparperi on voimakaskasvuinen, joten se tarvitsee ravinteikkaan maan jaksaakseen kasvaa koko pitkän kesän. Lisää istutettaessa kompostia tai luonnonmukaista lannoitetta.

Anna raparperille tilaa kasvaa! Jätä istutusväliä naapurikasviin metrin verran. Syysraparperi kasvaa n. 60 cm korkeaksi. Istutuspaikaksi sopii vaikka perennapenkki, sillä raparperin lehdistö on koristeellisen näyttävä koko kesän ajan. Muista kastella sekä taimi että istutuskuoppa hyvin ennen istutusta!

Vinkki! Parveke- tai patiopuutarhuri istuttaa raparperin reilun kokoiseen RUUKKUUN!

Viherlassilasta: TARJOUS! Syysraparperi ’Livingstone’ 7,90€

syysraparperi livingstone-3
Muista kastella! Ja ottaa raparperipiirakan suurkuluttajatkin mukaan istutuspuuhiin.
syysraparperi livingstone-1
Raparperi on monikäyttöinen vihannes, joka soveltuu niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Helpoin tapa säilöä raparperi on varsien pakastaminen sellaisenaan. Tosin puutarhurin suosikki on konjakilla ja kardemummalla maustettu raparperihillo.

Resepti: Konjakilla ja kardemummalla maustettu raparperihillo

Konjakilla ja kardemummalla maustettu raparperihillo on puutarhurin suosikki: nopea, helppo, herkullinen ja tietenkin monikäyttöinen! Tämä herkku maistuu niin lettujen kuin puuronkin päällä, leivonnaisissa sekä juustojen kaverina. Kokeile hilloa myös juomien maustamiseen: raparperimojitoon lisätään ruokalusikallinen hilloa, loraus vaaleaa rommia, soodavettä ja mintunlehtiä. Mocktailin tekijä jättää rommin pois, jolloin raikas kesäjuoma maistuu koko perheelle.

500 g raparperia (esimerkiksi UUTUUS! syysraparperi ’Livingstone’)
3 dl hillosokeria
0,5 dl vettä
0,5 dl konjakkia
1 tl kardemummaa

Kuori ja pilko raparperit. Lisää ne kattilaan hillosokerin ja veden kanssa. Anna kiehua miedolla lämmössä kymmenen minuttia tai kunnes raparperit ovat soseutuneet. Lisää mausteet, anna vielä kiehahtaa ja tarkista maku. Anna levätä n. 20 min, purkita ja nauti!

Vinkki! Halutessasi voit korvata mausteet makusi mukaan sitruunan tai limen kuorella, vaniljalla, mintulla tai vaikka appelsiiniliköörillä.

Kommentoi