Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Wallenberg tai Lindström

Silmäni osuivat Antti Vahteran ja edesmenneen Visa Nurmen mainioon keittokirjaan Hellan haltuun.

Kaverukset kirjoittivat ensimmäisen yhteisen keittokirjansa vuonna 1998 nimellä: Hyvän maun rajoilla. Tämä sai loistavan vastaanoton, ja se kruunattiin samana vuonna tittelillä Vuoden keittokirja.

Hellan haltuun –kirja ilmestyi vuonna 2000 ja sai jälleen mainetta ja kunniaa. Tässä kirjassa kaverukset ovat keskittyneet kikkailemattomiin ruokiin. Ruotsalainen käyttäisi näistä nimeä ”husmanskost”, joka suomennettuna olisi kai ”kotiruokaa”.

Muistan, miten Tukholman Oopperakellarin  ruokalistalta löytyy lihapullia, läskisoosia ja paistettuja silakoita. Suurelta osalta tämä kotiruoan tuominen ylellisen ravintolan listoille on kuuluisan keittiömestari Tore Wretmanin ansiota. Visa Nurmi puolestaan sai suomalaiset herkkusuut kunnioittamaan hyvin ja rakkaudella tehtyä kotiruokaa.

Todennäköisesti Wallenberg on saanut nimensä kuuluisasta ruotsalaisesta liikemiessuvusta. Väitetään, että ravintola Bacchi Wapenin keittiömestari teki apurinsa Tore Wretmanin kanssa Marcus Wallenbergille tämän ohjeiden mukaisen jauhelihapihvin. Pihvi onnistui niin hyvin, että Marcus Wallenberg toi usein liikemiesystäviään ravintolaan tätä pihviä nauttimaan. Tore Wretman puolestaan vei reseptin mukanaan Oopperakellarin listoille.

Toinen Ruotsista peräisin oleva jauhelihapihvi on saanut nimensä Pietarissa syntyneen suomalaisen luutnantti Henrik Lindströmin mukaan. Luutnantti oli seurueineen ruokailemassa Tukholman Vanhassa Kaupungissa ja pyysi tuomaan pöytään raakapihvin aineosat. Hän opasti, miten pihvin kanssa sekoitetaan sipulia, punajuurta, raakaa munaa ja kapriksia. Jokainen ruokailija teki lautaselleen haluamansa seoksen, joka sitten vietiin takaisin keittiöön kypsennettäväksi.

Wallenbergin pihvin aineosat

600 g naudan sisä- tai ulkofileetä jauhettuna
2 dl kuohukermaa
3 munankeltuaista
4 raastettua kantitonta vaaleaa paahtoleipää
3 tl  Pirkan viispippurimaustetta
ripaus muskottia
suolaa

Valmistus

Pidä kaikki tarveaineet kylminä ja sekoita (monitoimikoneella) liha, keltuaiset ja mausteet. Lisää kerma juoksevana nauhana koko ajan sekoittaen. Tee pihvit metallista pyöreää muottia apuna käyttäen ja paneroi ne raastetulla leivällä. Paista pihvit runsaassa voissa miedolla lämmöllä pinnaltaan rapeiksi. Pane pihvit vielä n. 10 minuutiksi 200 asteiseen uuniin kypsymään. Tarjoile pelkän voisulan, perunamuhennoksen ja vihreiden herneiden kera.

Lindströmin pihvit

Vaimoni Pimu nappasi puolet taikinastani, lisäsi siihen puolikkaan sipulia pilkottuna, ruokalusikallisen kapriksia ja 1.5 dl raastettua säilykepunajuurta. Hän muokkasi taikinasta pihvit vapaalla kädellä ja paistoi ne voissa kypsiksi. Pannuun lisättiin tilkka punaviiniä ja kermaa kastikkeeksi. Näin saatiin Wallenbergin pihveille kaveriksi Lindström.

Tulosta resepti

 

Pihvit nautittiin kylmän belgialaisen Premium-oluen kera.

 

Kommentoi