Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Vorschmack

 

Löysin Wiklundin ruokaosaston hyllyltä Marskin Vorschmack -säilykepurkin.

Meillä marttaherroilla oli hiljattain tapaaminen, jossa kokkailimme teemalla Marskin pöydässä. Emme tehneet siellä Marskin herkkua Vorschmackia, mutta saimme mukaamme sen reseptin. Päätin kokeilla, miten säilykeruoka pärjäisi kotitekoiselle tuotteelle. Kyseistä säilykettä valmistaa turkulainen Oy Lunden Ab Jalostaja, ja tuotetta markkinoi kuusamolainen Nordic Deli Oy.

Säilykevorschmack valmistuu hetkessä, eli ei tarvitse kuin lämmittää tuote kattilassa n. 10 minuuttia ja ruoka on valmista. Kuvassa teollinen Vorschmack on oikeanpuoleinen keko.

Itse tehty Vorschmack kestää pitemmän aikaa valmistaa. Mannerhein eleli aikanaan Puolassa, jossa kuulemma ihastui tähän kalan ja lihan symbioosiin. Kunnon Vorschmackia haudutetaan peräti kolme tuntia tai enemmän, mutta tarkemmat ohjeet saa ravintola Savoysta Helsingistä, joka on vaalinut Marskin muistoa tällä annoksella.

Tässä kuitenkin Martoilta saatu ohje:

Tarveaineet:

240 g lampaan paistijauhelihaa
1-2 rkl juoksevaa margariinia
400 g naudan paistijauhelihaa
2 isoa sipulia (freesattuna silppuna)
100 g anjovisfileitä
2 rkl anjovislientä
½ teelusikallista maustepippuria
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl vettä

Valmistus:

Sekoita em. ainekset. Pane uunivuokaan ja paista 150 asteessa 1½-2 tuntia  Jauha sauvasekoittajalla hienoksi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa vettä.

Pane vuoka takaisin uuniin vielä 1½ tunniksi ja tarjoile Vorschmack smetanan, etikkapunajuurien ja – kurkkujen kanssa. Uuniperuna, perunamuusi tai –lumi sopii kaveriksi.

Tulosta resepti

 

Tarjosin annoksen kera espanjalaista Estrella Damm Inedit -olutta ja Marskin ryypyn sijasta huurteista ruotsalaista Absolut Vodkaa.

Miten sitten säilyke pärjäsi itse tehdylle Vorschmackille? Häpeä tunnustaa, mutta se pärjäsi sille jopa paremmin. Sen konsistenssi oli hiukan karkeampaa ja väriltään punertavampaa, Myös tuntui, että rasvamäärä oli siinä suurempi. Ehkä sen säväyksen antoi konjakki, jota sisällysluettelon mukaan siihen oli lisätty. Ennenkuin ryhdytte kotona valmistamaan Vorschmackia, niin ostakaa kokeeksi alta 10 euron maksava säilyke ja kokeilkaa sen makua. Seuraavaksi päätin jossain vaiheessa pistäytyä ravintola Savoyssä kokeilemassa miltä heidän Vorschmackinsa maistuu.

 

2 vastausta artikkeliin “Vorschmack”

 1. Tapio Rautaoja

  Tuota teollista Vorschmakin on tullut nautituksi toinenkin purkillinen. Silloin kun se lanseerattiin joitakin vuosia sitten, ostin sitä laatikoittain asiakaslahjaksi. Sen makuhan on melko tuhti joskin hyvä, mutta toisinaan sekoitan siihen ruskistettua naudan paistijauhelihaa ilman mitään mausteita, laitan seoksen uunivuokaan ja ripottelen korppujauhoa päälle ja kuumennan siten, että pinta saa hieman väriä – on saanut kiitosta.
  Tuossa Marttojen ohjeessa jäin hieman miettimään tuon poraamisen tarpeellisuutta. Kun olen tehnyt itse alusta alkaen niin ajan vain lihamyllystä läpi parikertaa paistintähteet tai raa’an kokolihan ja haudutan jopa pidempään kuin ohjeessa oli.
  Terveisin
  Tapio Rautaoja


 2. esko

  Ravintola Cellassa on tod. hyvää saatavilla!!! Aitoa? enpä tiedä, mutta maukasta ja ympärisyöönsä sopivaa.


Kommentoi