Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Vihanneslisukkeet

Kunnon makkaransyöjäkin herää näin keväällä ihastelemaan uusien vihannesten väriloistoa ja jopa kaipaamaan niitä lautaselleen. Lisään tähän Penan lokiin Saksasta peräisin olevan vihannescurryn sekä Turun Hammaslääketieteen laitoksen ravintolassa kehitetyn salsan. Vihannescurry voidaan tarjota sellaisenaan kuumana vaikka riisin kera mutta sopii hyvin myös lisukkeena vaikka grillatun broilerin kanssa nautittavaksi.

Olin joskus harjoittelijana Turun Hammaslääketieteen laitoksen ravintolassa, jossa työtoverini kehitteli lisukkeena tarjottavaa vihannessalsaa. Maistettuani sitä vein reseptin kotiini, jossa vaimoni Pimu omi sen välittömästi resepteihinsä. Resepti kulkeutui myös ystävällemme Reija Satokankaalle Ouluun ja ilmestyi tämän paistinkääntäjän ja kulinaristikirjailijan uudessa (v.2007) keittokirjassa ”LappItalia-a la Carte” nimellä Leilan salsa.

 

Vihannescurry (2:lle)

Tarveaineet:

500g sekalaisia vihanneksia (kukkakaalia, parsakaalia, porkkanoita) pilkottuna sopiviksi paloiksi.
Puolikas sipulia pilkottuna
1 banaani muusattuna
2 valkosipulin kynttä pienennettynä tai puristettuna
½ lasillista kuivaa valkoviiniä
250 g jugurttia (turkkilaista)
nippu silputtua persiljaa
1.5 rkl. curryjauhetta
suolaa, mustapippuria, chiliä (esim. makeaa Thai-kastiketta)

Valmistus:

Kuullota sipulit öljyssä, lisää muhennettu banaani ja curry. Kumenna hetki sekoittaen.
Lisää paloitellut vihannekset ja viini sekä hauduta melkein kypsiksi. Lisää jugurtti ja mausta. Keitä sopivan kypsiksi (al dente) ja ripottele päälle persiljasilppua. Tarjoile kuumana riisin kera tai lisukkeena vaikka grillatun broilerin kyljessä.

 

Leilan salsa

Tarveaineet:

2.5 dl tomaatteja pieninä palasina (kanta ja siemenet pois)
½ dl purjoa tai kesäsipulia
2 valkosipulin kynttä
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
½ dl punaviinietikkaa
2-3 tl hunajaa
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippurirouhetta

Valmistus: Sekoita kaikki aineet ja tarjoile vaikka mozarellasalaatin kanssa.

Tulosta resepti

 

Vihannesten kanssa on hiukan vaikea sovittaa viinejä, joten tuvaudui tuttuun belgialaiseen olueeseen.

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Vihanneslisukkeet”

  1. Kirsi Luoma

    Hei Loki-Pena,
    Ruoka-annos näyttää todella herkulliselta. Kiitos selkeistä ohjeista. Pakko kokeilla joku päivä. Tervehdys aurinkoisesta Porista. Kirsi-golfaaja


Kommentoi