Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Tuunattu lihaperunasoselaatikko

 

 

 

Ystäväni Antti Seppälä, joka on jo pitemmän aikaa asustellut Philadelphiassa lukee säännöllisesti ruokablogiani. Viimeksi hän ehdotti kokeiltavaksi Hachis Parmentier nimistä ranskalaista lihaperunalaatikkoa, jota hän aikanaan Pariisissa sai ensimmäistä kertaa työmaaruokalassa. Oli kuulemma ollut hyvää, joten pitihän sitä kokeilla. Kyseinen ruokalaji on tavallista kotiruokaa, jota ranskalaiset kutsuvat nimellä Hachis Parmentier ja englantilaiset nimellä Shepherd´s Pie. Ranskassa nimi on peräisin Antoine-Augustin Parmentieristä (1737-1813), joka tunnettiin kiihkeänä perunan puolesta puhujana. Ehkä juuri hänen ansiostaan julistettiin peruna syömäkelpoiseksi vuonna 1772. Hänen mukaansa on moni perunaa sisältävä ruokalaji saanut nimensä.

Hachis Parmentier (2-4:lle hengelle)

Tarveaineet:

300 g jauhelihaa tai jäännöksiä edellisen päivän lihamuhennoksesta. Käytin tässä lampaan jauhelihaa.
ruokalusikallinen oliiviöljyä
500 g perunoita
2 kaltattua ja siemenetöntä tomaattia pilkottuna
1 rkl tomaattitiivistettä (purée)
1 dl lihalientä
1 teelusikallinen ruskeaa sokeria
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 rkl persiljasilppua
1 sipuli silputtuna
¼ kupillista (tai enemmän) lämmintä täysmaitoa
hyppysellinen muskottia
muutama murskattu rosé pippuri
1 rkl voita ja nokareita vuoan pintaan

Valmistus

Paista jauheliha ja lisää pannulle lihaliemi
Kuumenna toisessa pannussa 1 rkl oliiviöljyä ja kuullota siinä sipulisilppu.
Lisää tomaattilohkot ja purée ja anna kiehahtaa n. 5 min.
Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua
Lisää paistettu jauheliha ja sokeri ja keitä kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut
Lisää persiljasilppu ja tarkista maku

Keitä perunat kypsiksi ja muhenna ne
Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää tarpeellinen määrä lämmintä maitoa.
Lisää voi

Esikuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele vuoka ja kerrosta lihamuhennos pohjalle.
Pane perunamuhennos päällimmäiseksi.
Ripottele muskotti ja rosée pippuri pintaan
Paista n. 35 minuuttia ja pane vuoka vielä 5 minuutiksi grillivastuksen alle.
Tarjoa kuumana salaatin kera.

Tulosta resepti

 

Omat tuunaukset

Halusin muhennokseen hiukan enemmän makua ja siksi lisäsin lihan joukkoon 3 valkosipulin kynttä, hiukan thaimaalaista makeaa chilikastiketta ja ¼ vihreää chilipalkoa Lisäsin myös viininä käyttämääni Fritz Fisk Rieslingiä 10 tippaa ja lorauksen koska mielestäni 2 rkl viiniä oli liian vähän. Lopputulos oli ihan mukavan tuntuinen, joten kokeilkaa tällaista arkiruokaa ja tuunatkaa siitä mieleisenne.

Salaatin kastikkeena käytin tavallista ranskalaista viinietikka-öljy kastiketta, johon tiputtelin n. 10 tippaa tryffeliöljyä makua lisäämään.

Viininä maistelin tätä valmistuksessakin käyttämääni Moselin Rieslingiä. Panin kuitenkin suositukseksi kaapista löytämäni St.Emilionista kotoisin olevan Chateau du Paradis´in. Kyllä arkiruokakin hyvän viinin päälle ymmärtää.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi