Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Torniolainen fuusiolohisoppa

Ota lohi ja fileroi se. Säästä perkausjätteet ja keitä niistä kalaliemi. Katselin vierestä kun ystäväni Raimo Torniosta fileroi näppärästi 1.5 kg lohta. Raimo ei oikein usko näihin etelän kalakauppoihin vaan oli tuonut Torniosta asti kunnon villilohta tuliaisiksi. Kauniin väristä oli lohen liha ja kylmäketju toimi moitteettomasti lähes 1000 km matkan auton takakontissa. Kun perkeet olivat aikansa vedessä kiehuneet ja saostuneet proteiinit kuorittu pois niin liemi siilattiin kalasopan pohjaksi. Fuusionimi johtuu siitä, että torniolainen lohi saa seurakseen Välimeren äyriäisiä.

Tarveaineet:

kirkasta kalalientä n. 1,5  litraa
kuivaa valkoviiniä 0.5 litraa
3 sipulia lohkottuna
0.5 dl teollista rapufondia
pari varsiselleriä pilkottuna
4 porkkanaa tikuiksi (Julienne) leikattuna
purjosipuli viipaloituna
1 paprika viipaloituna
1 rkl tomaattipyrettä
1 kg lohta kuutioituna
1 paketti antipasto pakastetta (Antipasto di Mare, Stockmannin pakastealtaasta)
muutama viipale kylmäsavulohta pilkottuna
mausteeksi rosée ja mustapippuria, 2 laakerinlehteä, suolaa, vaahterasiirappia
2 rkl limoncello likööriä tai sitruunatiivistettä

Valmistus

Kuullota vihannekset voissa. Lisää hiukan vaahterasiirappia ja suolaa. Anna ylimääräisen nesteen haihtua. Jatka vihannesten kypsentämistä kalaliemessä. Lisää valkoviini, mausteet, tomaattipyree, limoncello ja hauduta kypsiksi. Lisää pakasteäyriäiset ja lopuksi lohen palaset. Keittele vielä n. 10 minuuttia ja tarjoile hapankerma-mätikastikkeen tai aiolin kera. Mielenkiintoisena lisukkeena voit paistaa hapanleipä suikaleita chiliöljyssä ja vahterasiirapissa rapeiksi sormipaloiksi.

Tulosta resepti

 

Ruokaan ei kannata lisätä huonoa viiniä. Sekä soppaan että pöytään pantiin  kuivaa alsacelaista Rieslingiä.

 

Chiliöljy ja vaahterasiirappi
Pakastettuja äyriäisiä

 

 

Kommentoi