Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Sianlihaa ja parsaa

 

Sianlihaa ja parsaa

Huomaan, että vanhana miehenä olen juuttunut nostalgisiin tunnelmiin jopa ruoanlaitossa. Kirjahyllystäni löytyi Mirja Rutasen vuonna 1966 kirjoittama ”Tunnelmantekijän keittokirja”. Se siis ilmestyi samana vuonna kun perheeni muutti Ouluun.

Siihen aikaan meillä oli vain tytär Leena, joka ei mielellään halunut muuttaa pois tutusta ympäristöstään. Muuton ehtona oli koira ja pikkuveli.

Ehdot täyttyivät melko nopeasti, eli perheeseemme muutti cockerspanieli Comedienne of Zlazano, lempinimeltään Norri ja pikkusisko Marja-Riitta, lempinimeltään Mömmö. Meillä vanhemmilla oli kuitenkin selitettävä Leenalle, ettei lapsen sukupuolta voida etukäteen suunnitella.

Mirja Rutanen (1929 – 2008) oli aikanaan monessa mukana. Hän toimi lehtinaisena, kirjailijana ja kääntäjänä. Hän käänsi suomeksi Freudia ja kohukirjailija Shere Hiteä.

Hän osallistui myös paljon huomiota osakseen saanneen Sukupuolielämän tietokirja-teoksen kirjoittamiseen. Ehkä hiukan vähemmälle huomiolle jäi samana vuonna ilmestynyt Tunnelmantekijän keittokirja, mutta meidän perheeseen se loi monia tunnelmallisia iltahetkiä. Varsinkin proosallisen niminen ”Sianlihaa ja parsaa” -ruoka oli mielestämme niin hyvää, että ristimme sen ”maailman parhaimmaksi”.

Aika kultaa muistot, ja yllättäen huomasimme vaimoni kanssa, että maailman paras annos olikin muuttunut ihan tavalliseksi mutta kuitenkin yhä maittavaksi iltapalaksi.

Sianlihaa ja parsaa

 

300 g nuorta laihaa sianlihaa suikaleina
4 rkl öljyä
1 sipuli
lasitölkillinen säilykeparsaa
vajaa kahvikupillinen kana- tai lihalientä
1 kynsi valkosipulia tai q.s. ( mielen mukaan)
suolaa, valkopippuria
suurustamiseen 1 rkl Maizenaa / 0.5 dl vettä
lisukkeeksi keitettyä riisiä

Valmistus:

Lisää kuumaan paistinpannuun öljyä, hiukan suolaa ja valkopippuria. Ruskista sianlihasuikaleet ja lisää joukkoon lihaliemi, pieneksi silputtu sipuli ja murskattu valkosipuli. Anna hautua hiljaisella tulella kannen alla n. 20 minuuttia ja lisää joukkoon pieneksi katkottu säilykeparsa. Kaada suurus pannuun koko ajan sekoittaen ja anna olla kunnes liemi sakenee. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.

Tulosta resepti

 

Löysin kaapistani vielä pullon Beaujolais Nouveauta. Tänä vuonna Alko ei tuonut maahan kuin yhtä lajia.

Tämä Louis Têten tuottama viini on village-luokkaa, ja kiinnittää huomiota värikkäällä etiketillään, jossa lintupariskunta on jo iloisissa tunnelmissa. Viini meni mukavasti myös jälkiruokana nautitun Vosges kittijuuston (Lidl) kera.

 

Kommentoi