Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Roulades d´Hareng Baltique à la Chirurgien

Monesti tavallisetkin ruokalajit kuulostavat hienoilta kun ne kirjoitetaan ranskaksi.

Olen näköjään hurahtanut tähän Varsinais-Suomen maakuntakalaan eli silakkaan. Penan lokissa kirjoitin viimeksi savusilakkalaatikosta ja koska Citymarketin tarjouksessa oli taas Saaristomereltä pyydettyjä  silakkafileitä hintaan 4,95 euroa/kg niin eihän niitä voinut olla ostamatta.

Vaimoni harrasti jo Oulun aikoina näitä ”kirurgin silakkarullia”. Resepti on saatu Ulli Kyrklundin mainiosta kirjasta ”Strömming och sill”, joka on myös suomennettu v. 1979. En tiedä miksi hän on nimennyt reseptinsä näin kliinisesti mutta kiitos sille kirurgille, joka mahdollisesti on näitä silakoita Ullille joskus valmistanut.

Tarveaineet:

n. 500 g silakkafileitä
0.5 tl suolaa
2 hyppysellistä valkopippuria = 2 maustemittaa = 2 ml
65 g Pirkka anjovisfileitä
1,5 dl kuohukermaa
3  rkl tomaattisosetta
voita
koristeeksi tilliä

Valmistus:

Lado silakkafileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Ripota niille suolaa ja vastajauhettua valkopippuria. Silppua anjovisfileet ja jaa ne silakoille. Kääri fileet rullalle ja lado ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma ja tommaattisose ja kaada silakoiden päälle. Tipauta pinnalle muutama nokare voita. Kypsennä 200 asteessa 20 – 25 minuuttia. Tarjoa esim. keitettyjen puikulaperunoiden kanssa.

Tulosta resepti

 

Viimeksi nautin silakoiden kera aitoa samppanjaa mutta koska tällä kertaa hienostelin nimessä, valitsin viiniksi kunnon maalaisviinin Espanjan Ruedasta.

Viini on tehty 100 % Verdejo-rypäleistä. Rypäle on kotoisin Pohjois-Afrikasta mutta kotiutui jo 1100 luvulla Espanjan Ruedaan. Siitä tehdyt viinit muistuttavat Savignon Blanc rypäleistä valmistettuja pirteän rapsakoita pöytäviinejä, joita ei ole tarkoitettukaan kovin kompleksisiksi luonteeltaan. Tämä Calamar  (mustekala) viini sopii mainiosti erilaisten äyriäisten kanssa nautittavaksi mutta toimi hienosti myös näiden silakkarullien kera.

 

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo