Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Risotto con sedano e porro

 

Vaimoni on ollut Donna Leonin kirjojen suuri ystävä jo vuosia. Itse kiinnostuin kirjoihin lähinnä niiden Venetsiaa ja italialaista keittiötä kuvaavien aiheiden kautta.  Vierailin Venetsiassa ensi kertaa jo koulupoikana ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Kanaalit ovat kaupungin katuja ja niitä liikennöi autojen sijaan gondolit, traghettot ja vaporettot. Koulupojalla ei ollut varaa kalliiseen gondoliajeluun mutta Grand Canalen yli pääsee gondolintapaisella kahden miehen ohjaamalla traghettolla ja pitempiä välejä kuljetaan isommilla moottorialuksilla vaporettoilla. Paloautot ovat punaisia paloveneitä, poliisi käyttää  hälytysajoneuvona pikaveneitä ja hautajaissaattuekin lipuu arvokkaasti tummiin verhotuissa moottoriveneissä.

Amerikkalainen kirjailijatar Donna Leon on asunut jo yli 25 vuotta Venetsiassa ja on siellä luonut uransa salapoliisiromaaneillaan. Niissä päähenkilönä on komisario Guido Brunetti, joka rikoksia selvittäessään ehtii myös viettämään perhe-elämää vaimonsa Paolan ja kahden lapsensa kanssa. Italialaiseen tapaan kuuluu arkielämään ruokailuun pyhitetty aika. Donna Leon on yhdessä paikallisen ystävänsä Roberta Pianaron kanssa kerännyt yhteen kirjoissaan mainitsemiaan reseptejä otsikolla ”Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan”.  Yleisradio on viime aikoina esittänyt Donna Leonin aiheiden perusteella sarjan saksalaisia dekkarifilmejä. Kun on selvinnyt ensimmäisestä shokista, että Brunetti puhuu saksaa ja että filmin henkilöt eivät lainkaan vastaa sitä mielikuvaa minkä oli itselleen luonut pelkän lukemisen perusteella, alkaa niistä pitää. Venetsian maisemat ja Brunettin perheen ruokailut kotinsa kauniilla parvekkeella on tuotu hyvin esiin. 

Risotto kuuluu italialaisittain alkupaloihin eli primi piatti mutta suomalaisittain sen voi hyvin syödä vaikka pääruokana. Tässä kevyehkö kasvisrisotto, joka saa herkullisen makunsa selleristä ja purjosta.

 

Selleri-purjorisotto

Tarveaineet 4:lle hengelle:

8 rkl extravergine-oliiviöljyä
300 g hienonnettua lehtiselleriä
200 g ohueksi leikattua purjon vaaleaa osaa
1 tl suolaa
2 tl murskattua lihaliemikuutiota
320 g risottoriisiä
20 g voita
30 g raastettua parmesaania
vastajauhettua mustapippuria

Valmistus:

Kuumenna öljy padassa tai kasarissa ja lisää sellerisilppu, purjoviipaleet, suola ja 6 desilitraa vettä. Kypsennä kasviksia keskilämmöllä n. 20 minuuttia sekoitellen ja lisää tarpeen mukaan kuumaa vettä, kunnes kasvikset ovat rapsakoita. Lisää joukkoon murskattu lihaliemikuutio ja kun neste on haihtunut, sekoita joukkoon riisi. Kypsennä koko ajan sekoittaen ja vettä lisäten kunnes riisi on pehmeää. Nosta kasari liedeltä ja sekoita risoton joukkoon voi ja juusto. Mausta musrtapippurilla ja vie tarjolle.

Tulosta resepti

 

 

Paola valitsi risoton kanssa valkoviiniä ja itsekin ostin Alkosta pikkupullon (25 cl) ranskalaista Languedoc-Roussillonin alueella valmistettua Chardonnay viiniä. Nykyisin saa mukavasti viinejä myös pikkupulloissa. Tämäkin Mango Fango on luomuviini, joka sopivan hapokkaana toimi hyvin vihannesrisoton kanssa eikä maksa kuin 3,59 euroa.

 

Kommentoi