Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Puolalainen Bigos

Bigos-pata
Park-hotellin isäntä

Sain puolalaista Bigos-pataa ensi kerran viime syksynä, kun senioriporukkamme illasti Turun Park-hotellissa. Hotelli tunnetaan yksilöllisyydestään ja hyvästä sijainnistaan Puolalan puiston kupeella.

Talon rakensi aikanaan englantilainen Crightonin telakalle tullut johtaja Edward Eager vuonna 1902. Hänen jälkeensä on talo täydelleen remontoitu, mutta säilyttänyt alkuperäisen ulkonäkönsä.

Hotellin omistajina ovat vuodesta 1988 toimineet Eva ja Zbigniew Dziedzic, joiden maskottina on alusta saakka ollut afrikkalainen viherpapukaija Jaakko.

Jaakko on varsinainen persoonallisuus, ja ottaa osaa hotellin toimintaan äänekkäillä komennoillaan. Jaakon ikää ei tarkalleen tiedetä, mutta se tuli Suomeen noin 40 vuotta sitten.

Nimestään huolimatta on Jaakko naaras, mikä paljastui kun Jaakko eräänä aamuna pyöräytti isäntäväen ja itsensäkin hämmästykseksi munan.

Syntyperäisenä puolalaisena halusi isäntä tarjota meille maansa kansallisruokaa, Bigos-pataa.

Jaakko-neiti

Kuvassa isäntä Zbigniew viihdyttää asiakkaitaan pianonsoitolla. Hänen selkänsä takana näkyy höyryävän maukas lihapata lämpöpöydässä.

Mitään tarkkaa reseptiä en Bigosille saanut sillä se muuntuu tekijänsä ja saatavien tarveaineiden mukaan henkilökohtaiseksi luomukseksi. Bigos tarkoittaakin sananmukaisesti sekasotkua, joka on erilaisten kaalien ja lihojen pitkään haudutettu talvinen ruoka.

 

 

 

Tarveaineet:

125 g lihaista pekonia
500 g sianlihaa
3 sipulia
125 g valkosipulimakkaraa
750 g keräkaalia
125 g sieniä
1 pieni tölkki tomaattisosetta
2 valkosipulikynttä
1 tl kuminaa, 2 tl. paprikajauhetta, meiramia, suolaa, 1 laakerinlehti
0.5 l valkoviiniä

Valmistus:

Pilko pekoni ja sianliha pieniksi kuutioiksi ja käristä ne yhdessä silputun sipulin kanssa. Lisää viipaloitu makkara ja karkeaksi silputtu kaali. Samoin lisää sienet,  tomaattisose, murskattu valkosipuli ja mausteet. Sekoita ainekset ja lisää pataan valkoviini. Lisää vettä niin paljon, että ainekset juuri peittyvät. Kypsennä uunissa kannellisessa padassa välillä sekoittamatta (180 astetta n. 3 tuntia). Tarjoile ruiskeivän kera.

Tulosta resepti

 

Valmistin padan hauduttaen Römertopf-vuoassa. Sieninä käytin pienen purkin kantarelleja, ja valkosipulimakkara oli Kabanossia. Voit varioida pataa ihan mielesi mukaan.

Sinne voit lisätä erilaisia lihoja, makkaroita, omenaa, perunaa ja melkein mitä tahansa kaapistasi löytyy.

Toiset käyttävät keräkaalin sijasta hapankaalia mikä myös antaa padalle ominaisen makunsa. Viininä nautimme tuhtia mukavan nimistä chileläistä Pinot Noiria, Llai Llaita

 

 

Kommentoi