Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Pohjanhovin poroa

 

Pohjanhovin poroa

Resepti on alunperin kotoisin Rovaniemen ravintola Pohjanhovista. Itse olen sen saanut Leena Huikolta, joka lääkärimiehensä Markun kanssa oli siellä aikanaan lääketehtaan vieraana. Saamani resepti sisälsi pelkästään ohjeet muotoa quantum satis ja 10 tippaa sekä loraus. Päätin kokeilla tätä paistettua poron filettä ja valmistaa sen kanssa nautittavaksi hiukan erikoisen meesjuustokastikkeen.

Yksinkertaisista raaka-aineista yksinkertaisen hyvää.

Tässä ohjeessani olen punninnut aineosat ja mielestäni maku oli loistava. Voittehan itseksenne muunnella reseptiä oman mielenne mukaan ja jos julkaisette sen niin käyttäkää tiedemiesten suosimaa sanontaa ”slightly modified”.

Ostin porofileet Turun Kauppahallin poromyymälästä. Hiukan kalliinpuoleistahan tämä poronliha on näin etelässä, mutta erikoista on se, että ulko- ja sisäfileet ovat saman hintaisia (n. 70 € / kg).

Ostin vaimolleni ja itselleni n. 150 g syväjäässä säilytetyt sisäfileepalat. Annoin lihojen sulaa jääkaapissa vuorokauden ja nostin ne hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Lihat olivat peräisin Perheyritys Veljekset Rönkä Oy:ltä, joka on toiminut Kemissä vuodesta 1984 lähtien.

Meesjuuston hankin myös kauppahallin Edamin juustomyymälästä. Meesjuusto on aluperin Norjasta kotoisin oleva maidon herasta kokoon keitettyä makeahkoa juustomassaa. Ehkä tunnetuin merkkituote on Gulbrandsdalenin meesjuusto, joka meillä maksaa n. 25 € /kg.

Tarveaineet:

150 g poron sisäfilettä
vehnäjauhoja leivitykseen
mausteeksi suolaa ja mustaa pippuria
115 g meesjuustoa
2 dl HK:n Demi-Glace kastikepohjaa
1 dl kuohukermaa

Valmistus:

Paista poron fileet voissa kuumalla pannulla niin, että saavat rusketusta. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä ne sitten paistovadille ja pane 220 asteen uuniin n. 10 minuutiksi.

Kuumenna Demi-Glace kastike kattilassa ja sulata siinä paloiteltu meesjuusto. Kun juusto on sulanut niin lisää kerma ja kuumenna uudelleen mutta älä keitä.

Tulosta resepti

Lisukkeiksi sopivat keitetyt Lapin puikulaperunat, keitetyt porkkanat ja sipulitomaattisalaatti. Mielestäni mustaherukkahyytelö täydensi mukavasti annosta.

Viiniksi valitsin Chateauneuf-du-Papen alueen Domaine de St.Paul viinin vuodelta 2006. Viini oli melko tuhtia ja siinä oli peräti 15% alkoholia. Sen maku ei kuitenkaan jyränyt hentoa poronlihaa tai makeaa juustokastiketta vaan teki taas arjesta juhlan.

 

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Pohjanhovin poroa”

  1. rauno kulmala

    Hyvin mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen resepti.Hiukan pistää ihmetyttämään kauppahallin hinta pidän sitä kovin ”tyyriinä”.Onhan se niinkin,että hyvästä kannattaa maksaa,ei se tosin mitään arkiruokaa ole,mutta jos on aihetta juhlaan niin pitää hän se hinta olla sen väärtti. Suosittelen lämpimsti kokeilemaan.
    PS. olisiko uunin lämpö hieman liian korkea,poro kun on niin herkkä ”kuivumaan”
    Kiitokset ja eikun herkuttelemaan.poron lihan ystävä Kaarinasta.


Kommentoi