Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Pimun kanakeitto

 

Ennen kuin annan teille tämän kanakeiton reseptin on paikallaan kertoa kuka on Pimu. Hän on vaimoni, joka on koko elämänsä aikana ollut hyvin iltauninen. Vaikka meillä iltaisin istui kuinka mukavia vieraita tahansa, lausui vaimoni tietyssä vaiheessa iltaa: ”Ompi mulla uni”.

Moni kuuli sen lausuttavan: On Pimulla uni ja niin sai vaimoni lempinimekseen ”Pimu”. Ei se nuorempana haitannut, mutta kun vielä tänään kutsun  yli 70 vuotiasta vaimoani  lempinimellä, saan tuntemattomilta paheksuvia katseita. 

En tiedä missä vaiheessa tämän kanakeiton resepti on ilmestynyt arkiruokiemme joukkoon, mutta aina se maistuu yhtä hyvältä.

Innostuimme ystäväni Seppo Sarimon kanssa vuonna 2008  kokeilemaan erilaisia keittoja ympäri maailmaa. Koostimme kokkailuistamme kirjan nimeltään: ”Soppaillaan yhdessä”. Siitä otettiin toinen painos vuonna 2012, joka sekin on jo loppuunmyyty.

Jouduimme karsimaan keitoksiamme ja siksi Pimun kanakeitto ei sisälly kirjan resepteihin, mutta tulkoon se tässä nyt vaikka ylimääräisenä ohjelmanumerona.

Yleensä ostamme Citymarketista grillatun broilerin kun se on tarjouksessa. Ensimmäisenä päivänä syömme siitä parhaimmat rinta- ja koipipalat mutta kaikki yli jäänyt aines keitetään hiljaisella tulella noin kaksi tuntia ja siivilöidään. Tarkka kokki ottaa vielä talteen luiden ympärille jääneet lihat.

Pimun kanakeitto

(4 hengelle)

Grillattua broileria q.s. (quantum satis) eli niin paljon kuin edelliseltä päivältä jäi syömättä

avokadoöljyä
1 isohko keltasipuli, kuorittuna ja silputtuna
2 hienoksi hakattua valkosipulinkynttä
3 teelusikallista curryjauhetta
4 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl itse keitettyä, siivilöityä kanalientä
1 dl fondista tehtyä kanalientä *
2 porkkanaa, kuorittuna ja kuutioituna
3 perunaa, kuorittuna ja lohkottuna
mausteeksi suolaa ja pippuria
3 dl vispikermaa
suurusteeksi Maizenaa (vaalean kastikkeen)
1 nippu tuoretta korianteria

Valmistus:

Kuumenna öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota siinä sipuli ja valkosipuli mutta älä päästä ruskistumaan. Lisää curryjauho ja sekoita. Lisää viini, kanaliemet ja anna kiehahtaa. Lisää porkkanat ja perunalohkot ja keittele n. 10 minuuttia. Mausta ja lisää mahdollisesti eilisestä jääneet kananpalat ja vispikerma. Anna taas kiehahtaa. Suurusta sopivaksi Maizenalla ja lisää puolet karkeaksi silputusta korianterista. Sekoita. Tarjoile keitto koristettuna tuoreella korianterisilpulla.

* Fondista valmistetaan lientä suhteella 1,5 rkl fondia + 5 dl vettä. Eli tippa ja loraus.

Tulosta resepti

Keittoon sopii hyvin hapokas Rieslingja se käy kyllä myös keiton kera nautittavaksi. Olette varmaan huomanneet, että olen tykästynyt Alsacen valkoviineihin.Tämän kertaisen kanakeiton kanssa nautimme Walter & Fils viinitalon vuoden 2009 Rieslingiä ja arkiateria muuttui taas kerran juhlavaksi

 

Yksi vastaus artikkeliin “Pimun kanakeitto”

  1. Oili Harri

    Kertakaikkisen maukas keitto ja tarjoaa uuden idean käyttää broilerista yli jääneet palat.


Kommentoi