Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Nasi Goreng

 

 

Nasi Goreng on indonesialainen kansallisruoka. Tutustuin ensimmäistä kertaa kyseiseen ruokaan kun olin virkamatkalla 1960-luvulla Rotterdamissa. Kerroin aikaisemmassa blogissani ”Ruokaisat krepit” miten ainoana virallisena äänitteenä löysin matkalta palattuani Crepes Suzetten reseptin. Samalla matkalla löysin kaupungista myös kodikkaan indonesialaisen ravintolan, jonka listalla monien itämaisten herkkujen lisäksi oli Nasi Goreng ja Bami Goreng. Tykästyin niihin niin, että ruokavalioni muuttui melko yksipuoliseksi. Joka toinen päivä söin Nasin ja joka toinen Bamin. Nasi Goreng on suomennettuna ”paistettua riisiä” ja Bamissa on riisi korvattu nuudeleilla.

Indonesiassa Nasi Gorengia tarjotaan yleensä aamiaisella ja totta se onkin, että edellisenä päivänä keitetty riisi paistuu seuraavan päivän aamuna paremmin kun siitä on suurin kosteus haihtunut. Nasi Goreng onkin ruokalaji, jota voi modifioida mielensä mukaan ja sen mukaan mitä jääkaapista löytyy. Itse valmistin annoksen broilerin rintafileistä, riisistä, munasta  ja erilaisista vihanneksista. Mausteena käytetään Sambal Oelekiä ja Ketjap Manista mikä antaa ruokalajille tyypillisen itämaisen vivahteen.

Tarveaineet (2 annosta mutta kyllä se neljällekin riittää):

2 broilerin rintafilettä (n. 200 g)
1 porkkana
1 punainen paprika
1 kesäkurpitsa
1 pala purjoa
100 g sipulia
1 valkosipulin kynsi
1 dl valkoviiniä
2 tl öljyä
1 muna
120 g Basmati-riisiä (kuivapaino)
1 tl Sambal Oelekiä
1 rkl Ketjap Manista
3 tl makeaa Chilikastinetta
n. 20 g tuoretta inkivääriä
suolaa ja pippuria

 

Valmistus

 

Keitä riisi kypsäksi ja aseta se sivuun valumaan
Pese ja kuori vihannekset ja leikkaa ne yhtäsuuriksi paloiksi tai tikuiksi
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa inkivääri lastuiksi
Leikkaa broilerinfileet myös palasiksi
Sekoita kananmuna Ketjab Maniksen ja Sambal Oelekin kanssa.

Paista broilerinpalat öljyssä. Ota ne paistuttua sivuun. Kuullota senjälkeen inkivääri ja valkosipuli n. 2-3 minuuttia, lisää sitten paprika, porkkana, sipuli ja purjo joukkoon ja jatka paistamista n. 2 min. Lisää lopuksi kesäkurpitsa ja hauduta seos 1 dl valkoviintä kypsiksi. Paista valunut riisi öljyssä ja lisää siihen broilerin palat ja vihannesseos. Kaada lopuksi munaseos paistoksen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile välittömästi. Meille maistui ylijäänyt Nasi Goreng seuraavana päivänä lämmitettynä melkein yhtä hyvältä.

Tulosta resepti

Maustettujen itämaisten ruokien kera sopii erittäin hyvin alsacelainen Gewürztraminer mutta jostain syystä oli käteeni tarttunut Walter & Fils talon tuottama Riesling. Käytin sitä vihannesten hauduttamisessa ja nautin samaa viiniä myös Nasi Gorengin kanssa.

 

Kommentoi