Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Maukasta pääsiäistä!

 

Vaikka pääsiäinen onkin kirkollinen pyhä juhla, niin monia ilahduttaa pitkän paaston jälkeinen herkuttelu pöydän antimilla. Italiaksi pääsiäinen on Pasqua, joka kuulostaa oudolta suomalaisittain äännettynä.

Kun siihen vielä otetaan mukaan perinneruokamme mämmin ulkomuoto niin jotenkin siitä on hengellisyys kaukana.

Koska lammas on eräs pääsiäisen perinneruoista, päätin tehdä siitä kunnon istrialaista lihapataa. Juhlan kunniaksi tein alkuruoaksi tonnikalamuhennoksella täytetyn vol-au-ventin eli vannikkeen. Jälkiruokana ulkolaisten inhoamaa mutta suomalaisten rakastamaa mämmiä.

Vaikka itse tehty ruoka on parasta mahdollista! niin on se niin mukavaa kun kaupoista saa valmiita säilykkeitä kuten papuja, joita ei tarvitse yön yli liuotella ja seuraavana päivänä keitellä.

Jokaisen mestarikokin ja hienon ravintolan ylpeys on sky eli itse tehty lihaliemi.

Itse olen jo niin tottunut liemikutioihin ja fondeihin, ettei tulisi mieleenkään alkaa kotona keittelemään omaa lihalientä monta päivää.

Pientä kärhämää on aiheuttanut Aki Wahlmannin syrjimä kotimainen lammas. Hiukan huonoa omaatuntoa tuntien ostin kuitenkin uus-seelantilaista luutonta lammasta, jossa ei ainakaan villan makua tuntunut.

 

Alkupala

Tein alkuruoan valmiista italialaisista vannikoista (Vol-au-vent di Pastasfoglia).

Rasiassa on 8 kpl pieniä tuulihattuja täytettäväksi.
Tein täytteen Abban tonnikalasäilykkeestä, kermasta ja thaimaalaisesta makeasta chilikastikkeesta.
Lautasella lisäksi tomaattia ja kovaksi keitettyä munaa pääsiäisen kunniaksi

 

 

 

Istrialainen lammaspata

(8:lle hengelle)

Tarvikkeet:

1 kg lammasta (voit sekoittaa mukaan muitakin lihoja kuten nautaa, possua tai riistaa)
4 sipulia
5 valkosipulin kynttä, ripaus meiramia ja reilusti juustokuminaa
6 katajanmarjaa, suolaa ja pippuria
2,5 dl punaviiniä (Maitén)
0.5 l lihalientä (rasia Knorrin Fond-du-Chef)
1 purkki kaltattuja tomaatteja
1 purkki kidney-papuja
1 purkki valkoisia papuja tomaatissa

Valmistus:

Ruskista kuutioidut lihat, kuullota sipuli ja valkosipuli.
Laita kaikki pataan ja mausta. Lisää lihaliemi, tomaatit ja punaviini.
Hauduta miedolla lämmöllä kunnes liha on pehmeää.
Lisää lopuksi pavut ja tarkista maku.
Kuumenna ennen tarjoilua ja tarjoa riisin tai risoton kanssa.

Pimu valmisti lisukkeeksi kuorrutettua kukkakaalia. Resepti löytyy kirjasta ”Kotiruoka” siv. 145.

 

Jälkiruoka

Jälkiruoaksi Toijalassa valmistettua Kymppimämmiä vaniljakastikkeen kera

 

 

Pääsiäisviiniksi sopi hyvin chileläinen Maitën viinin, joka on tehty Cabernet Sauvignon rypäleistä. Makua parantamaan on hiukan lisätty sekä Cabernet Franc´ia että Chilen omaa Carmenère rypälettä.Viini on hyvin tasapainoinen ja sopi hyvin istrialaisen mausteisen padan kanssa ja ei ollut pahan ristiriitainen makean mämminkään kera.

 

Kommentoi