Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Marttaherrojen pöydässä

Liityin noin vuosi sitten vasta perustettuun Varsinais-Suomen Miesmarttoihin, joita vaimoni kutsuu lempinimellä ”Marttaherrat”. Kokkailemme jonkun Marttaemon valvonnassa kerran kuukaudessa erilaisia menukokonaisuuksia, jotka sitten nautimme yhdessä kauniisti katetun pöydän äärellä.

Amarettokerma maustaa Mannerheimin omenapiiraan.

Viimeksi kokkailimme teemalla ”Marskin pöydässä” erikoisneuvoja Pia Niemosen johdolla. Pia oli valinnut tehtäväksemme muutamia tunnettuja Marskin lempiruokia.

Jälkiruoka ennen paistamista..

Reseptit on mukailtu Risto ja Ritva Lehmusoksan kirjasta ”Mannerheimin pöydässä”, joka valittiin v. 2003 vuoden keittokirjaksi.

Alkuruoaksi oli Pia valinnut venäläisen kanapiirakan nimeltään Kurnik. Siinä keitetyn kanan voi korvata broilerilla, lohella tai vegevaihtoehtona kaalilla.

Kuha oli Marskin lempikaloja mutta hauki oli hänen mielestään pelkästään ”rantarosvo”. Teimme pääruokana paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan. Siinä erikoisuutena ovat piparjuurivoi ja herkkusienikastike.

…ja paistamisen jälkeen.

Jälkiruoaksi teimme nopean ja helppovalmisteisen omenatortun, jonka tarjoilimme Amarettoliköörillä maustetun vispikerman kera.

Ruokajuomana meillä oli kivennäisvettä ja tietenkin Marskin ryyppyä, jonka koostumuksesta kiistellään yhä.

Väitetään, että marski pyysi adjutanttiaan parantamaan ainoana saatavassa olevan sulfiittispriin eli Rajamäen akvaviitin makua joillakin muilla maustetuilla juomilla.

Tutkimusten mukaan adjutantti sekoitti 1 litraan akvaviittia 2 cl kuivaa ranskalaista vermuttia (Noilly Prat) sekä 1 cl giniä.

Nykyisin on Alkosta saatavissa kuopiolaisen Lignell & Piispasen salaisella reseptillä valmistettua jäljitelmää elegantissa pullossa.

Panen tässä lukijoille ainoastaan reseptin Mannerheimin omenatortusta, joka oli yllättävän hyvän makuista ja jouluisen tuntuista.

 

 

 

Mannerheimin omenatorttu

(4:lle hengelle)

4 omenaa kuutioituna
3 rkl voita sulatettuna
1/5 tl kanelia
3 rkl mantelijauhetta

2 rkl korppujauhoa
4 rkl fariinisokeria
pinnalle voinokareita

Lisäksi:
kermavaahtoa maustettuna Amaretto-liköörillä (10 tippaa ja loraus eli n. 2 rkl)

Sekoita kaikki tortun ainekset ja painele seos uunivuokaan.

Laita voinokareet päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 10 – 20 minuuttia kunnes pinta on hiukan ruskistunut sekä omenat pehmenneet.

Tarjoile kermavaahdon kera.

Tulosta resepti

5 vastausta artikkeliin “Marttaherrojen pöydässä”

 1. orvokki

  Olipa hyvä resepti. Lisää reseptejä tältäkin Herrasmieheltä. Mikäs nyt muuten on ku
  miehet ei laita reseptejä tulemaan.


 2. Kirsi Luoma

  Hei Pena,
  Hyvä kun ilmoitit Facebook’ssa näistä sivuista. Mannerheimin herkkua voisi kokeilla jouluna. Lähetän nyt tiedot Outille.
  Terveisin Kirsi


 3. Kirsti Valta

  ”Uunista nostettu herkullisen näköinen piiras.” Hei mistähän löytyisi tämän herkun ohje,
  ihemettelee Kirsti


Kommentoi