Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Lihaton gulassi

Gulassihan tunnetaan tyypillisenä unkarilaisena lihapatana, joka kirjoitetaan joko goulash, gulasch tai unkarilaisittain gulyas. Tämä ruoka on saanut alkunsa karjapaimenilta, jotka joutuivat pitkiäkin matkoja viemään karjalaumoja markkinoille.

Paimenet löysivät aina laumastaan hiukan huonokuntoisemman elukan, jonka teurastivat ja tekivät siitä voimakasta lihapataa. Olen monesti säälinyt kasvissyöjiä, joilta nämä maukkaat lihamuhennokset ovat kiellettyjä Löysin hiljattain saksalaisen reseptin, jossa gulasch oli valmistettu ilman minkään eläimen lihaa. Päätin kokeilla, miten köyhältä moinen lihaton pata maistuu.

Yllätyin kun mielestäni sain lihattomankin gulassin maistumaan ihan hyvältä, joten kyllä kasvissyöjätkin voivat nauttia ruoasta ja lisätä tähänkin pataan papuja, tofua tai jotain muuta proteiineja sisältäviä ainesosia. Tässä kuitenkin yksinkertaisin resepti muokattavaksi tekijänsä halujen ja himojen mukaisesti.

Tarveaineet:

3 isoa kiinteämaltoista perunaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl kasvisöljyä
250 ml kasvislientä
3 rkl tomaattimehua
1 tl cayennepippuria (melko tulista, joten voit vähentää halutessasi mausteen määrää)
½ tl kuminaa
1 tl curryjauhetta
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 rkl hapankermaa
suolaa ja pippuria

Valmistus:

Kuori perunat, sipuli ja valkosipuli. Leikkaa perunat lohkoiksi ja sipuli renkaiksi. Hienonna valkosipulin kynsi. Kuullota öljyssä sipulirenkaat ja valkosipulimurska. Lisää perunanlohkot ja anna niiden kypsyä mukana. Lisää sitten vihannesliemi ja tomaattimehu. Mausta cayennepippurilla, kuminalla ja currypulverilla. Anna hautua n. 10 minuuttia kannen alla. Puhdista paprikat siemenkodista ja pilko ne kuutioiksi. Lisää joukkoon ja anna edelleen muhia 10 minuuttia. Lisää hapankerma ja hauduta kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tulosta resepti

 

Jos haluat pataan täydellisemmän maun, niin voit hyvin lisätä mukaan 1 dl voimakasta punaviiniä.

Itse kaivoin kaapistani viime Unkarin matkalta tuomani viinin, jota en raaskinut käyttää valmistuksessa mutta sellaisenaan tai gulaschin kanssa se sopii mainiosti. Kyseinen viini tulee Etelä-Unkarista Villanyn alueelta ja sitä valmistaa maailmankuulu viinitalo Gere Attila. Viini on tehty Merlot-rypäleistä Koparin alueen tarhoilta.Viini on nimeltään Solus ja on vuodelta 2008. Alkoholipitoisuus on peräti 15 %.

 

Kommentoi