Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Liekitetyt munuaiset

Nyt löytyi pakkasesta ne oikeat munuaiset. Jotkut haluavat liottaa munuaisia ensin maidossa, jotta mahdollinen virtsan haju ja maku häviäisi. Nykyisin saadaan munuaiset niin puhtaina, että moinen liuotus on melko turhaa. Väitetään, että huokoiset munuaiset imevät itseensä niin paljon nestettä liotettaessa, että maku laimentuu. Itse huuhtelin munuaiset hyvin ja kuivasin ne välittömästi. Puhdistin munaskuut eli munuaisrasvan pois ja viipaloin munuaiset melko ohkasiksi viipaleiksi pituussuuntaan. Ostin marketista alennuksella mukavan emalipintaisen paistinpannun, jossa ajattelin munuaiset ensin ruskistaa ja sitten liekittää. Pannu tuntui todella kätevältä kun sen puhdistus eri valmistusvaiheissa sujui pelkästään pyyhkimällä.

Tarveaineet

500 g naudan munuaisia
2 isoa salottisipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
2 porkkanaa suikaleina
5 ruusukaalia
voita ja öljyä paistamiseen
1 dl kuohukermaa
ruokalusikallinen Maizena suurustinta
konjakkia liekitykseen
mausteeksi suolaa ja mustaa pippuria

Valmistus

Huuhtele ja kuivaa munuaiset. Poista munuaisten rasva ja viipaloi munuaiset pituussuunnassa ohkaisiksi viipaleiksi. Paista munuaiset kuumalla pannulla n. 3 minuuttia. Kaada päälle konjakkia (Larsen VO) ja liekitä munuaiset. Kaada munuaiset pataan. Kuullota pieniksi pilkotut sipulit pienessä öljymäärässä ja lisää ne pataan. Keitä Lapin puikulaperunoita, ruusukaalit ja porkkana ja tarjoile ne erikseen. Lisää pataan kerma ja hauduta sitä jonkun aikaa ennen suurustamista. Mausta ja tarjoa välittömästi.

 

Tulosta resepti

Erillisenä tarjottu vihersalaatti sopii hyvin makuun. Kastikkeena oli ainoastaan tryffeliöljyä ja valkoista balsamico-etikkaa.

Viiniksi valitsin Alkon uutuuksista löytämäni italialaisen Lambruscon. Olessani stipendiaattina 1.5 vuotta Länsi-Berliinissä oli ruokajuomana usein halpa pirskahteleva Lambrusco, joka myytiin isoissa 1.5 l pulloissa.

Pistäydyin myös Helsingissä syömässä vanhassa kantaravintolassani Cosmoksessa. Kuinka ollakkaan siellä oli menulistalla munuaisia lisukkeena Pilaf-riisiä. Hyviä olivat nekin mutta kyllä kotisuoka tällä kertaa voitti.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo