Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Kesäisiä herkkuja

 

Äitini oli hyvä ruoanlaittaja, joka inhosi margariineja ja kevyttyotteita. Sodanaikanakin hänellä oli hyvät suhteet maatiloihin, joista sai hamstrattua perheelleen ylimääräisiä voiannoksia. Kun kesä tuli saimme kausiherkkuina kesäkeittoa, sipulikastiketta, herneenpalkoja ja mannaryynipuddingkia. Kesäkeittoon pantiin runsaasti kermaa ja voita, uudet perunat syötiin monesti pelkästään voin kanssa. Aina silloin tällöin saimme myös klimppisoppaa, jota toiset inhosivat mutta itse ainakin pidin rusinaisista klimpeistä lihaliemessä suurena herkkuna. Keitettyjä herneenpalkoja nimitetään apposiksi tai vetoherneiksi ruotsalaisten släpärter-sanan mukaisesti. Nehän keitetään niin kypsiksi, että kun palko vedetään hampaiden välistä, niin siihen ei jää enää kuin kova ranka jälelle. Makuasia on käyttääkö palko- vai sokeriherneitä. Mannaryynivanukas oli monesti saunaillan herkku. En kovin tarkkaan enää muista miten äitini sen mausti mutta raikas sitruunanmaku on jäänyt mieleeni ja rusinoita siinäkin oli melkoisesti. Kokeilin samana päivänä valmistaa perinteisiä sipuli- herne- ja vanukasannoksia, jotka teoriassa tuntuvat keveiltä mutta suosittelen kokeilemaan niitä eri päivinä.

Sipulikastike 

Osta nippu tuoretta sipulia (Sorrin tytöt). Kuori ja paloittele pieniksi paloiksi. Kuullota sipulit voissa ja lisää 5 rkl. vehnäjauhoja joukkoon. Sekoita ja anna hetken kypsyä muttei ruskistua. Lisää vähitellen 0.5 l täysmaitoa. Sekoita n. 5 minuuttia kunnes kastike on tasaisen paksua. Lisää maun mukaan tilliä. Tarjoile uusien perunoiden kanssa.

 

 

 

Herneenliskot tai apposet 

Keitä herneenliskoja suolatussa vedessä n. 25 minuuttia ja tarjoile ne voisulan kera. Kasta palko voisulaan ja vedä se hampaittesi välistä niin, että saat kaiken pehmeän osan irrotettua suuhusi. Ennen vanhaan piti varmistaa kurkkaamalla palkon sisään oliko siellä mahdollisesti mato päässyt jo etulyöntiasemaan. En tiedä mitä myrkkyjä herneisiin nykyisin lisätään koska madot ovat kaikonneeet. Lopuksi kasaan terveysintoilijoiden kauhuksi voisulajämiin ja lautaselle pudonneet herneet, ripautan hiukan suolaa päälle ja kumoan kupin sisällön suuhuni. Aaaaah …. Miten kaikki epäterveellinen voikaan olla näin maukasta.

 

 

 

 

Mannaryynivanukas 

Vanukkaan teko aloitetaan valmistamalla tavallista mannaryynipuuroa. (1 l maitoa, n. 1½ dl mannasuurimoita ja ¾ tl suolaa).

Vanukkaaseen tarvitaan ½ annosta mannapuuroa. Sekoita kuumaan puuroon 1 rkl voita ja anna puuron jäähtyä. Lisää 1-2 munaa, ¼ dl sokeria, ¼ dl mantelirouhetta ja 1 dl rusinoita. Voit halutessasi lisätä ½ tl pomeranssinkuorta tai riivata saman verran sitruunan kuorta. Itse lisäsin myös 1 rkl sitruunanmehua. Sekoita massa hyvin ja pane se voideltuun uunivuokaan. Vanukas kypsyy 200 asteessa n. 30 minuutissa. Itse nautin vanukkaan kuumana Pirkka vadelmakeiton kera. Jos viiniä välttämättä kaivataan niin makea madeira maistuu aina. Pikkupullon Miles nimistä nektaria saa Alkosta alta 10 euron hintaan.

Kommentoi